- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Decizie istorică în Germania! Berlinul anunţă că nu va cumpăra deloc petrol rusesc anul viitor. Țara de unde va importa

20 Dec, 21:44 • Gorgorin iulia
Germania a respins speculaţiile potrivit cărora intenţionează să cumpere ţiţei rusesc la începutul anului următor, anunţând că în schimb va importa petrol din Kazahstan, transmite Bloomberg.
Decizie istorică în Germania! Berlinul anunţă că nu va cumpăra deloc petrol rusesc anul viitor. Țara de unde va importa

Oficialii de la Berlin au anunțat că achizițiile de petrol rusesc vor înceta la data de 31 decembrie. Anterior, cea mai mare economie a Europei a informat că intenţionează să pună punct importurilor de petrol rusesc până la finele lui 2022.

Însă aceste declaraţii au fost puse sub semnul întrebării după ce directorul general al companiei care deţine reţeaua de conducte petroliere din Rusia a spus că a primit solicitări pentru livrarea de ţiţei rusesc în primul trimestru din 2023.

În mod istoric, rafinăriile germane de la Leuna şi Schwedt au fost puternic dependente de importurile de petrol rusesc livrat prin conducte.

Citiți și: Criza energetică le-a spulberat nemților planurile de decarbonizare. 36,3% din energia electrică din Germania în iulie-septembrie a provenit din centralele pe cărbune

Germania va primi petrol din Kazahstan

Acum, petrolul livrat Germaniei prin conducta Drujba, cel mai important oleoduct din Europa, va proveni din Kazahstan, chiar dacă un acord în acest sens nu a fost încă finalizat.

„Informaţiile potrivit cărora Germania a comandat petrol din Rusia nu sunt adevărate”, a declarat o purtătoare de cuvânt de la Ministerul german al Economiei. „Companiile petroliere de la rafinăriile Leuna şi Schwedt nu vor mai comanda petrol rusesc în anul care va veni”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Citiți și: Săbiile se ascut! Ucraina a oprit livrarea de petrol rusesc spre Ungaria, iar Viktor Orban a convocat Consiliul de Securitate

Rafinăria PCK de la Schwedt „şi-a rezervat capacităţi pentru ţiţei kazah în sistemul de conducte”, începând încă din luna ianuarie, a mai spus purtătoare de cuvânt de la Ministerul german al Economiei, conform Agerpres.

Oficialii germani au început discuțiile cu guvernul Kazahstanului în septembrie pentru a asigura livrările de petrol pentru rafinăria sa din Schwedt, prin intermediul conductei Drujba. Țiţeiul rusesc livrat prin conducta Drujba asigură 65% din necesarul de petrol al Ungariei.

De asemenea, Germania nu mai cumpără cărbune rusesc de la 1 august.

„Provocarea pe care o va avea de gestionat acest stat este aceea de a acoperi golul care va apărea în momentul în care UE va renunța la cele 158 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, furnizate de Rusia. Vom renunţa complet la cărbunele rusesc în câteva săptămâni”, anunța în această vară, secretarul de stat în ministerul german de Finanțe, Joerg Kukies.

Uniunea Europeană a decis interzicerea importurilor de cărbune rusesc, parte a măsurilor cuprinse în cel de-al cincilea pachet de sancțiuni anunțate de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

La începutul acestui an, oamenii din Kazahstan au protestat față de creșterea prețurilor la carburanți și au escaladat rapid în demonstrații la nivel national.

Analiștii susțineau atunci că este o criză fără precedent pentru Kazahstan și care va avea consecințe atât de plan intern cât și în relațiile Moscovei cu Beijingul.

Citiți și: Statele UE au căzut de acord: vor plafona prețul petrolului livrat de Rusia statelor terțe la 60 de dolari barilul. Companiile europene nu vor mai livra petrol rusesc dacă depăşeşte acest prag

 

Urmărește Daily Business pe Google News