„Leul pare sa raspunda in sfarsit la masurile bancii centrale, inregistrand o apreciere semnificativa in prima parte a zilei”, a spus Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank, pentru NewsIn. „A fost o miscare destul de brusca de apreciere si ieri dupa anuntarea deficitului de cont curent. Probabil leul incepe sa raspunda la toate declaratiile si masurile bancii centrale din ultimul timp”, a mai afirmat Mihai.
Ieri, Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul BNR declarase in cadrul conferintei Euromoney de la Viena ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) isi pastreaza libertatea de a interveni oricand pe piata interbancara in vederea asigurarii conditiilor optime pentru atingerea tintei de inflatie. Banca centrala are posibilitatea de a interveni in piata prin controlul lichiditatii, prin modificarea nivelului dobanzii de politica monetara sau prin tranzactii valutare.
Totodata, dealerii sustin ca leul a intrat pe trend de apreciere chiar dupa ce ieri a fost publicat nivelul deficitului de cont curent pe perioada ianuarie-noiembrie, de 15,3 miliarde euro, care a fost in crestere cu 72,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cresterea anuala inregistrata in perioada ianuarie-noiembrie a fost similara celei din primele 10 luni, de 72%. Totodata, comunicatul BNR privind deficitul de cont curent includea date referitoare la investitiile straine directe care au atins o valoare semnificativa, de 6,55 miliarde euro, acoperind deficitul in proportie de 43%.
Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, se mentin la 7,2-7,7% pe an, usor sub nivelul dobanzii de politica monetara de 8% pe an, ca urmare a lichiditatii sporite din piata.
„E posibil ca banca centrala sa atraga si azi lei de la banci, asa cum a scos si in ultimele zile, ca sa dreneze lichiditatea din piata”, a mai spus Ciprian Mihai de la Volksbank.