„Este necesar ca deductibilitatea fiscala sa poata fi cumulata de unul dintre cei doi platitori, angajatul sau angajatorul”, a declarat Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii, citat de NewsIn.
„Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, s-a aratat ingrijorat de cresterea salariala, de aceea angajatorii ar trebui sa se orienteze catre pensia facultativa, ca un factor de sporire a salariilor”, a spus Bram Boon, presedintele ING Asigurari de Viata.
Boon a estimat ca, in 2008, piata pensiilor facultative va ajunge la 600.000 de contracte, o treime fiind controlata de fondurile de pe pilonul III ale ING, Clasic si Optim.
Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), valoarea cumulata a activelor nete ale celor sapte fonduri de pensii facultative care si-au inceput activitatea pe piata romaneasca ajunsese, pe 8 februarie, la 17,87 milioane lei (4,86 milioane euro).
Reprezentantul ING Asigurari de Viata a mai spus ca, in cadrul celor 137 de companii care au participat la un sondaj in 2007, 10% dintre angajatori au contribuit suplimentar la un fond de sanatate, iar 58% ofera asigurari de viata si profesionale, in caz de boala.
Dintre angajatorii mentionati, 75% prefera asigurarile de grup, iar numai un sfert pe cele individuale. De asemenea, 30% contribuie deja la un fond de pensii facultativ si 58% intentioneaza sa contribuie.
Pe segmentul pensiilor obligatorii administrate privat, Radu Vasilescu spune ca e necesar sa li se permita administratorilor sa cumpere instrumente financiare din fondurile gestionate la pretul pietei, astfel incat atunci cand vin contributiile lunare, sa nu se produca socuri pe pietele financiare, cum ar fi scaderea dobanzilor interbancare sau cresterea preturilor pentru actiunile de la Bursa de Valori din Bucuresti.
De asemenea, Vasilescu spune ca este necesara relaxarea limitelor investitionale si introducerea altor tipuri de instrumente financiare, cum ar fi obligatiunile ipotecare.
Dupa terminarea perioadei de patru luni (17 septembrie 2007-17 ianuarie 2008) de aderare la sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), cele 18 fonduri autorizate au raportat 4,03 milioane de aderenti, din care Casa Nationala de Pensii a invalidat intr-o prima faza circa 60.000 si a validat 3,991 milioane de acte.