Iesirea din criza impune totodata eforturi coordonate in zona euro pentru combaterea somajului, considera presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Mediafax.
„Bancile trebuie sa-si asume rolul fundamental de furnizori de credit catre economie (…) Abordarea consecintelor crizei de pe piata muncii si din zona finantelor publice reprezinta provocari suplimentare. Deficitele bugetare din zona euro trebuie sa fie reduse pana cel tarziu in 2011 – in unele tari inca din 2010 – pentru a conserva increderea”, a aratat Trichet.
Statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa mentina deficitele bugetare sub pragul de 3% din produsul intern brut (PIB) pe an, conform Pactului de Crestere si Stabilitate. In caz contrar, UE poate impune sanctiuni care pot culmina cu amenzi pentru tarile din zona euro, respectiv blocarea fondurilor structurale pentru statele din afara uniunii monetare.
Comisia Europeana si Consiliul Uniunii Europene au declansat procedurile de deficit excesiv pentru 18 state membre si au comunicat pentru 11 dintre acestea termene limita de reducere a deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB.
Romania, Lituania si Ungaria trebuie sa reduca deficitul sub nivelul de 3% din PIB pana in anul 2011, iar Polonia, Franta, Letonia si Spania pana in 2012.
In cazul Irlandei, termenul stabilit de Consiliul UE este 2013, in timp ce Marea Britanie trebuie sa-si consolideze finantele publice pana la sfarsitul anului fiscal 2013-2014.
Grecia si Malta au primit cele mai dificile termene limita si trebuie sa-si reduca deficitele publice pana la finele anului viitor pentru a nu risca sanctiuni.