Potrivit datelor preliminare, deficitul a fost rezultatul unor venituri totale de 64,47 miliarde de lei si a unor cheltuieli de 81,01 miliarde de lei si a fost calculat in raport cu valoarea inclusa in noua prognoza de PIB pentru finele acestui an, respectiv de 510,45 miliarde de lei.
La finele lunii aprilie, bugetul consolidat inregistrase un deficit de 12,1 miliarde lei, respectiv 2,37% din noua estimare privind PIB, valoare cu aproape 4 miliarde de lei mai mare fata de nivelul de la finele lunii martie, de 8,22 miliarde lei.
Prognoza privind PIB a fost modificata intrucat autoritatile si FMI se asteapta in prezent la o crestere economica zero sau o contractie de pana la 0,5% pentru acest an, proiectie mai pesimista decat estimarea de la inceputul anului, de 1,3%.
Luand in calcul tintele indicative trimestriale de deficit bugetar din scrisoarea suplimentara la acordul stand-by cu FMI, semnata in luna februarie, deficitul bugetar din primele cinci luni a depasit cu un miliard de lei tinta stabilita atunci pentru primul semestru, de 15,54 miliarde de lei. Tintele respective au fost, insa, modificate dupa ultima vizita a misiunii FMII, de la inceputul lunii mai.
Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa reduca drastic cheltuielile publice, pentru a se incadra intr-un deficit de 6,8% la finele acestui an, respectiv 34,65 miliarde de lei.