Pogea a aratat ca, in noiembrie, veniturile bugetare au fost 12,101 miliarde de lei, mai mari cu 125 milioane de lei fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce cheltuielile s-au plasat la 16,3 miliarde de lei.
La finele lunii octombrie, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 25,5 miliarde lei, respectiv 5,1% din produsul intern brut (PIB), in conditiile unor venituri totale de 131 miliarde lei, reprezentand 26,3% din PIB si a unor cheltuieli de 156,4 miliarde lei, respectiv 31,4% din PIB.
Astfel, bugetul general consolidat a inregistrat dupa primele 11 luni ale anului venituri de 143,1 miliarde de lei si cheltuieli de 172,7 miliarde de lei, rezultand intr-un deficit de 29,6 miliarde de lei, respectiv 5,95% din PIB.
Fondul Monetar International (FMI) si autoritatile romane au convenit pentru acest an o tinta de deficit de 7,3% din PIB, fata de un program initial de 4,6% din PIB, dar ultimele prognoze indica un sold negativ la finele anului de 7,8-8% din PIB.
Potrivit raportului primei evaluari a Fondului Monetar International la acordul cu Romania, cheltuielile cu personalul ale autoritatilor locale si entitatilor autofinantate, precum universitatile si spitalele, nu au fost tinute sub control si au crescut in primul semestru cu pana la 20%, de peste trei ori mai mult fata de avansul inregistrat in administratia centrala, de 6%.
Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, bani care intra in rezerva Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.