„In primele doua luni ale anului, veniturile bugetului general consolidat au fost de 25,2 miliarde lei, inregistrand un decalaj de 3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, respectiv o scadere de 0,5 puncte procentuale ca pondere in PIB”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP), citat de Mediafax.
Veniturile din impozitul pe profit au crescut, in termeni nominali, cu 3,6% comparativ cu primele doua luni ale anului trecut, iar cele din impozitul pe venit s-au micsorat cu 7,9%.
Totodata, veniturile din impozite si taxe pe bunuri si servicii s-au redus cu 10,9%, avand o evolutie diferentiata. Astfel, in timp ce incasarile din accize au urcat cu 210,3 milioane lei (10,5%), cele din TVA s-au redus cu 1,264 miliarde lei (-19%), acestea din urma fiind influentate si de majorarea sumelor restituite, de la 1,41 miliarde lei la 1,66 miliarde lei.
Cheltuielile bugetului general consolidat au insumat in primele doua luni 31 miliarde lei, inregistrand o crestere de 5,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Costurile cu bunurile si serviciile au avansat cu 12% comparativ cu perioada ianuarie – februarie 2009, ca urmare a platii bunurilor si serviciilor medicale ajunse la scadenta din anul precedent.
Pe de alta parte, cheltuielile de personal au scazut in primele doua luni cu 0,7% fata de perioada similara a anului trecut, ca urmare a celor patru zile de concediu fara plata efectuate in luna decembrie 2009 de personalul din sectorul bugetar.
Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 17,6%, iar cea mai mare crestere, de 133,3%, s-a inregistrat la asigurarile pentru somaj.
Si costurile cu dobanzi au crescut in primele doua luni, cu 13%, ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare, au insumat 2,8 miliarde lei, reprezentand 8,9% din totalul costurilor bugetului general consolidat, respectiv 0,5% din PIB.