Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), a explicat ca o lunga perioada de timp s-au acumulat cresteri de productivitate foarte mari, care au permis avansul exporturilor, in ciuda unor aprecieri „chiar irationale” ale leului.
Acest lucru arata ca acumularea de productivitate, ca urmare a importurilor de bunuri de productie din anii precedenti, a dat rezultate, iar deficitele comerciale din anii trecuti au creat o crestere economica sanatoasa, mentioneaza NewsIn.
„In ce masura insa, in momentul de fata, mai avem deficite care contin importuri de bunuri de capital, eventual de materii prime, si nu contin numai importuri pentru consum, aceasta este de fapt marea intrebare pentru natura deficitului”, a declarat Pogonaru.
Astfel, daca in ultimii ani deficitele comerciale „au avut si un bine subteran pe care l-au acumulat, in echipamente care au generat cresteri de productivitate, ultimele deficite contin eventuale echipamente care au fost destinate mai degraba sectorului constructiilor sau infrastructurii, cu consum intern foarte mare”, a aratat Pogonaru.
„Nu mai sunt bunuri care la randul lor sunt destinate sa acopere o cerere externa. Atat timp cat totul este orientat numai pentru echipamente de constructii, care acopera o cerere interna si nu poate fi niciodata schimbata pentru a acoperi o cerere externa, o astfel de crestere si astfel de importuri nu sunt tocmai bune”, a explicat presedintele AOAR.
Pogonaru a atras atentia ca deficitul comercial si-a deteriorat continutul ca urmare a importurilor mari energetice si pentru consum, iar finantarea sa prin investitii straine directe este in scadere. „Avem investitii prin majorare de capital, deci nu mai avem o invazie catre Romania a investitiilor externe”, a spus el.
Totusi, presedintele AOAR spune ca nu este pesimist, insa este nevoie de schimbarea mentalitatii, care a devenit una „euforica” in ultimii ani, pe fondul aprecierii activelor romanesti data de convergenta la Uniunea Europeana.
„Trebuie sa avem o noua paradigma pentru anii urmatori, o paradigma a prudentei. Nu mai trebuie sa fim euforici. Daca nu facem asta, vom avea o responsabilitate fata de generatiile urmatoare, fata de cum vom trai de acum in cinci sau in zece ani”, a mai spus Pogonaru.