Romania a anulat, incepand cu 2009, impozitul pe dividende, in conditiile in care acestea sunt distribuite si reinvestite in activitatea companiei sau in alte firme cu capital romanesc, pentru crearea de noi locuri de munca.
A fost anulat, de asemenea, impozitul perceput pentru castigurile din dobanzi la depozite.
Tot incepand cu 2009, Romania a introdus o deducere suplimentara de 20% a cheltuielilor realizate cu activitati de cercetare si dezvoltare.
Bulgaria a implementat anumite masuri cum ar fi scutirea de impozit pe o perioada de 5 ani pentru investitii in regiuni defavorizate. Totodata, a aplicat scutiri sau reduceri de impozite pe venit pentru familii tinere care platesc dobanzi la credite imobiliare.
In Cehia, rata de impozit pe profit a fost redusa de la 21% la 20%, rata contributiilor sociale de sanatate pentru angajati si angajatori a fost de asemenea diminuata, iar rambursarile de TVA se solutioneaza mai repede pentru contribuabilii care depun electronic declaratiile fiscale.
In Ungaria, o serie de masuri fiscale au fost propuse in vederea impozitarii consumului si nu a venitului. Totodata, impozitul pe venit si contributiile sociale aferente vor fi reduse.
Marea Britanie a redus cota de TVA pentru o perioada de un an de la 17,5% la 15% si a permis amanarea platii impozitelor pentru societatile afectate de perioada de criza care pot demonstra necesitatea unor astfel de amanari.
Atat Olanda, cat si Spania au introdus masuri stimulative referitoare la metode de amortizare accelerata pentru investitiile efectuate in 2009. In sfera TVA, Belgia a redus cota de TVA pentru constructiile de locuinte noi de la 21% la 6 %.
Raportul cuprinde un rezumat al masurilor fiscale adoptate de peste 50 de tari din intreaga lume in vederea contracararii efectelor crizei economice globale.
Cercetarea s-a concentrat in principal asupra aspectelor privind impozitul pe profit, impozitele indirecte si impozitul pe venit.