Astfel, 46% dintre managerii romani care au participat la alcatuirea raportului sunt optimisti in ceea ce priveste perspective economiei romanesti, fata de un procent de 50% din ultimul trimestru al anului trecut.
De asemenea, directorii executivi romani se arata mai pesimisti in privinta perspectivelor financiare ale companiilor pe care le conduc. Doar 20% dintre ei asteapta o ameliorare, fata de 37,5%, in T4 2009.
In mod similar, mai multi directori executivi romani considera creditarea ca fiind mai greu sau foarte greu de obtinut. Cu 53% dintre raspunsuri, acest rezultat se apropie de nivelul indicat in trimestrul trei din 2009.
In perioada octombrie – decembrie 2009, participantii din Romania se aratau mai optimisti, 75% dintre ei considerand creditarea foarte usor de accesat.
Scaderi modeste de incredere se remarca si pe alte segmente: 53,3% dintre participantii romani se asteapta la cresterea veniturilor din vanzari in urmatorul an, fata de 58,3% in luna decembrie; 36,7% (fata de 50%) se gandesc sa lanseze noi produse si servicii in urmatoarele 12 luni; mai putine companii preconizeaza o crestere a numarului de angajati in urmatoarele 12 luni (10%, fata de 12,5% in decembrie).
Pe de alta parte, cheltuielile companiilor ar putea creste, 33,3% dintre participanti anuntand cheltuieli mai mari cu echipamente, sisteme IT sau cladiri (fata de 25%, in editia anterioara).
„Chiar daca rezultatele nu pun mediul de afaceri romanesc intr-o lumina prea buna, eu le-as interpreta ca un semn de prudenta sustinuta din partea companiilor”, a spus George Mucibabici (foto), presedintele Deloitte Romania.
„Este interesant de remarcat ca participantii se arata la fel de optimisti ca in luna decembrie in ceea ce priveste termenele de plata a facturilor (66% dintre ei considera ca plata datoriilor este realizata intr-un numar de zile rezonabil sau chiar foarte bun)”, a adaugat oficialul Deloitte Romania.
Tendinta este in contradictie cu o imbunatatire modesta, dar evidenta a nivelului general de incredere, in contextul in care directorii generali din Europa Centrala se arata din ce in ce mai optimisti in ceea ce priveste perspectivele companiilor lor pe termen scurt.
Oamenii de afaceri din Europa Centrala sunt mai optimisti in privinta anumitor indicatori cheie, cum sunt accesul la creditare, veniturile obtinute din vanzari sau cheltuielile de capital efectuate in urmatoarele 12 luni.
Raportul Deloitte a fost realizat in baza opiniilor si previziunilor directorilor executivi care conduc unele dintre cele mai mari companii din Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia. Esantionul cercetarii este format din aproape 200 de directori de companii mari din regiune.