„Guvernele si bancile centrale au luat masuri fara precedent menite sa stimuleze redresarea, iar cresterile recente de pe pietele de capital la nivel global sugereaza ca eforturile acestora restabilesc increderea”, spune Garret Byrne, lider M&A Transactions Services in cadrul Deloitte Central Europe, citat intr-un raport Deloitte .
Acesta a mentionat de asemenea ca „desi volumul de tranzactii si fonduri disponibile este estimat sa ramana la un nivel scazut timp de cateva luni – investitorii sunt din nou pregatiti sa raspunda pozitiv oportunitatilor”.
Studiul releva un optimism imbunatatit in ceea ce priveste Europa de Vest si Statele Unite, dar profesionistii in capital de risc nu sunt inca pregatiti sa isi manifeste angajamentul fata de piata m&a din Europa Centrala, chiar daca multi considera ca regiunea se va descurca mai bine decat alte zone afectate de declinul economic global.
Potrivit respondentilor la studiu, piata m&a din Europa Centrala este in continuare intr-o etapa de inghet total. Cu toate acestea, ei preconizeaza ca declinul se va opri (doar 19% se asteapta la noi scaderi, ceea ce reprezinta o imbunatatire semnificativa fata de o pondere de 80%, in randul respondentilor chestionati in urma cu sase luni).
65% dintre intervievati sustin ca activitatea pe piata nu se va schimba in urmatoarele sase luni. „Europa Centrala ofera in continuare active de top”, spune Byrne. „Al doilea val de privatizari este asteptat pe piata, iar evaluarile raman atractive comparativ cu alternativele din Europa de Vest”, a comentat acesta.
Conform raportului, s-a remarcat in ultimul timp schimbarea centrului de interes de la managementul zilnic de portofoliu la cautarea si analiza de noi investitii, ceea ce reprezinta un semn timpuriu de redresare a pietei.
In plus, studiul sugereaza ca jucatorii din piata de capital de risc sunt mai optimisti, 76% dintre ei cautand sa investeasca mai mult in perioada urmatoare, fata de 66% in octombrie 2008. Cautarea „pietrelor pretioase” aflate in dificultate si accesibile la preturi mici va reprezenta principalul punct pe agenda majoritatii jucatorilor in domeniu, pe parcursul anului curent.
Pe langa aceste concluzii pozitive, peste jumatate dintre respondenti (51%) se asteapta la deteriorarea situatiei economice in perioada urmatoare, in timp ce 43% dintre ei nu se asteapta la schimbarea conditiilor de piata.
„Chiar daca la prima vedere acest lucru nu pare ceva pozitiv, este de fapt o imbunatatire semnificativa fata de pesimismul masiv manifestat la sfarsitul lui 2008, cand 92% dintre participantii la studiu spuneau ca se asteapta la inrautatirea situatiei, niciun participant anticipand o redresare”, spune Byrne.
Potrivit studiului, cea mai dezbatuta intrebare in randul profesionistilor financiari din regiune este daca piata a atins deja pragul de jos.
„Pana la urma, doar timpul ne va spune asta si, in conditiile in care nivelul de incredere ramane ponderat, este prea devreme sa anuntam redresarea activitatii m&a. Cu toate acestea, cantarind opiniile exprimate de respondenti, se pare ca scaderea a atins pragul de jos si ca am trecut deja peste ce a fost mai rau”, a subliniat el.
Indicele de incredere este calculat de Deloitte cu ajutorul raspunsurilor primite de la profesionistii de private equity care activeaza in Europa Centrala. El este format din raspunsurile date la primele sapte intrebari incluse intr-un chestionar de zece intrebari.