Din punctul de vedere al abilitatii de redresare si iesirii din recesiune, Deloitte a identificat 3 grupe, iar Romania face parte din cea cu sanse rapide.
„Pe fondul constrangerilor financiare, al resurselor bugetare scazute, spatiul de manevra al statului roman este considerabil mai mic decat in tari din zona euro sau tari care au avut politici bugetare prudente. Atenuarea efectelor crizei depinde mult de revenirea economica din tarile mari din UE si de investitii masive prin folosirea fondurilor europene”, a declarat profesorul in economie Daniel Daianu.
Polonia este un caz special in Europa de Est, fiind singura tara care a raportat o crestere a produsului intern brut atat in primul, cat si in al doilea semestru (0,8%, respectiv 1,1%), astfel ca reprezinta o grupa in sine.
Croatia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Serbia si Ucraina fac parte din a treia grupa identificata de Deloitte, care trebuie sa faca fata unor provocari considerabile pentru a intra pe crestere economica.