Proiectul este intarziat din cauza deciziei Guvernului ca Nuclearelectrica sa detina minim 51% din capitalul social al companiei care va construi reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda. Costul total al proiectului se ridica la 4 miliarde de euro, din care Nuclearelectrica trebuie sa suporte cel putin 2 miliarde de euro.
In urma cresterii participatiei statului roman la societatea care va executa proiectul, vor fi reluate discutiile cu cei 6 investitori, legate de noile cote de participare ale acestora si modificarile aduse Acordului Investitorilor. Este posibil ca investitorii sa nu accepte o serie de prevederi ale acordului.
Cei 6 investitori sunt ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola si RWA Power.
Societatea de proiect care va fi constituita se va ocupa de finalizarea, punerea in functiune si exploatarea reactoarelor 3 si 4 ale centralei. Costurile pentru constructia acestora vor depasi estimarile initiale de 2,2 miliarde de euro, suma ce nu include costurile de finantare, cresterea preturilor la materiale si nici manopera, a declarat in luna martie Teodor Chirica,directorul general al Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, este detinuta de stat prin Ministerul Economiei si Finantelor in proportie de 90,5% si de Fondul Proprietatea, in proportie de 9,5%.