Rolul Depozitarului Central va fi acela de a deconta tranzactiile bursiere incheiate pe piata locala.
Conducerea institutiei va demara un program pilot, destinat emitentilor internationali de instrumente financiare care urmeaza a fi tranzactionate pe piata de capital din Romania.
In cadrul acestui program, va fi implementat un sistem de imprumut de instrumente financiare, precum si un nou mecanism de compensare-decontare a tranzactiilor, a carui caracteristica principala consta in eliminarea etapei de pre-validare a existentei instrumentelor financiare in contul vanzatorului, la momentul incheierii tranzactiei.
Intermediarii din Romania vor avea la dispozitie un sistem nou de organizare a conturilor de instrumente financiare, acestia putand gestiona pe viitor atat conturi individuale, cum se intampla in prezent, cat si conturi globale. In termen de un an, pe baza unor evaluari, sistemul de conturi globale urmeaza sa fie generalizat la nivelul tuturor participantilor.
Totodata, Consiliul de Administratie a aprobat inceperea demersurilor pentru ca Depozitarul Central sa se conecteze la reteaua globala a institutiilor similare internationale, pentru a facilita participantilor la piata posibilitatea de a alege furnizorul preferat in cazul fiecarei etape, de tranzactionare, compensare si decontare.
In prima faza, s-a aprobat stabilirea unei conexiuni mixte cu Clearstream Banking, un depozitar international, si Citibank Londra, banca custode internationala.
In ceea ce priveste piata de capital din Romania, conectarea Depozitarului Central la reteaua globala va facilita procesul de listare al Erste Bank la Bursa de Valori Bucuresti.