- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Depozite bancare sau titluri de stat în euro? Află care sunt cele mai bune dobânzi în aprilie 2024

19 May, 22:09 • Fundeanu Madalina
Depozite bancare vs. titluri de stat în euro. Care sunt cele mai bune dobânzi în aprilie 2024.
Depozite bancare sau titluri de stat în euro? Află care sunt cele mai bune dobânzi în aprilie 2024

Depozitele bancare și titlurile de stat în euro reprezintă o metodă prin care românii cu economii în moneda europeană pot să realizeze venituri pasive. Află care sunt cele mai bune dobânzi în aprilie! Pentru suma de 2.000 de euro, titlurile de stat îți pot aduce un câștig de 80 de euro în 12 luni, cu aproximativ 15 euro mai mult față de cea mai bună ofertă bancară, conform Wall-Street.ro.

Chiar dacă pot părea niște sume mici comparativ cu banii pe care îi primești la depozitele în lei, dacă vom compara câștigurile cu rata inflației în zona euro, observăm că investiția aduce un randament real pozitiv.

Dobânzile titlurilor de stat în euro pe un an sunt mai avantajoase decât cele la depozitele bancare contractate pe aceeași perioadă de timp, în aceeași monedă. Ediția FIDELIS din aprilie oferă dobânzi de 4% pe un an, comparativ cu 3,65%, cea mai bună ofertă bancară pentru depozite în euro, oferită de Patria Bank. Cu toate că diferența pare una insignifiantă, titlurile de stat câștigă teren fiindcă sunt neimpozabile – în cazul depozitelor, acestea suferă un impozit de 10%.

Cât despre perioadele de maturitate mai lungi, oferta statului prezintă o dobândă la titlurile de stat pe 5 ani de 5%. În cazul insituțiilor financiare, acestea nu oferă, în general, depozite în euro pe perioade mai lungi de 36 de luni.

Depozite bancare vs. titluri de stat în euro: Cele mai bune dobânzi în aprilie

S-au luat în calcul cele mai bune dobânzi la depozitele în euro pe 12 luni oferite de băncile enumerate. Majoritatea băncilor au oferte mai avantajoase pentru depozitele deschise online, iar unele insituții au oferte speciale pentru clienții care își încasează veniturile la acea bancă.

Citește și: Comisia Europeană a aprobat relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus. Când va fi acordat ajutorul de 2,5 miliarde de euro 

Dobânzi
Dobânzi

Comparând cu cele mai bune dobânzi la depozite în lei, observăm că băncile sunt mult mai darnice când vine vorba de moneda națională, unde, cea mai bună dobândă este de 7%. Chiar și așa, trebuie să te gândești și cu câți bani reali rămâi în mână după ce îți „mănâncă” inflația din randament. Așadar, chiar dacă dobânzile în lei sunt mai bune, în contextul unei inflații de peste 7%, înseamnă că o dobândă la titluri de stat de 7% nu face decât să șteargă efectul inflației asupra banilor tăi, fără să îți aducă în câștig suplimentar.

Când vine vorba despre euro, cu toate că dobânda la obligațiunile emise de stat este mai mică, de 4%, aduce un randament real pozitiv de 1,6%, în contextul în care inflația în zona euro este de 2,4%.

Pentru a vedea, practic, evoluția valorii banilor pe o perioadă de un singur an, a fost dată ca exemplu suma de 2.000 de euro investită în titlurile de stat FIDELIS vs. păstrată la saltea. Acest calcul este unul ipotetic, folosind valoarea inflației raportată de Eurostat pentru luna martie 2024 – 2,4%.

În primul caz, pentru 2.000 de euro depuși în momentul de față în titluri de stat FIDELIS, vei câștiga, la finalul perioadei de maturitate de 12 luni, suma de 80 de euro. Din suma 2.080 de euro obținută într-un an de zile, am scăzut câți bani îți mănâncă inflația, ajungând la o sumă de aproximativ 2.030 de euro.

În concluzie, pentru suma și perioada menționate, titlurile de stat în euro aduc un câștig real de 30 de euro. Pentru aceeași sumă, dar ținută în casă, inflația îți mănâncă 48 de euro, deci, ai rămâne într-un final cu suma reală de 1.952 de euro.

Vezi și: Au început negocierile privind bugetul UE pentru 2025. Victor Negrescu: „Ne asigurăm că banii europeni ajung acolo unde este nevoie”