„Conditiile economice dificile din ultimii ani au determinat consumatorii sa fie mai chibzuiti, sa analizeze bine produsele inainte de a opta pentru ele, sa prefere economisirea in locul consumului imediat. Fata de jumatatea anului 2011, s-a inregistrat o crestere substantiala a depozitelor atrase de BCR Banca pentru Locuinte valoarea acestora practic dublandu-se, depasind astazi 1 miliard de lei”, a declarat Alexandru Ciobanu (foto), presedintele bancii de economisire-creditare pentru domeniul locativ.
BCR BpL a ajuns, la jumatatea anului 2012, la un numar de peste 270.000 de clienti, cu peste 50.000 fata de portofoliul de perioada similara a anului trecut.
Potrivit lui Alexandru Ciobani, in faza de economisire, clientii BCR BpL au posibilitatea de a realiza depuneri lunare regulate sau de a face depuneri in functie de bugetul familiei la un anumit moment de timp. Astfel, putem distinge intre clientii care si-au stabilit deja rata lunara de economisire si chiar au optat pentru ordine de plata automate lunare (peste 40% din incasarile lunare provin de la clienti care au ales aceasta optiune) sau acei clienti care reusesc sa economiseasca o data sau de cateva ori pe an, de cele mai multe ori realizand depuneri cu scopul maximizarii randamentului.
In etapa de creditare, BCR Banca pentru Locuinte ofera produse de creditare locativa cu dobanda fixa de 5% sau 6% pe an pe toata perioada creditului, fara omisioane de analiza dosar si rambursare anticipate.
Produsele de economisire-creditare sunt [/b]exclusiv in lei, cu dobanzi fixe[/b] pe toata perioada contractului.
Creditele acordate de BCR Banca pentru Locuinte pentru domeniul locativ au ca destinatii posibile: modernizarea, extinderea, cumpararea unei locuinte, a unei case sau a unui teren, refinantarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ.
BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), subsidiara a Grupului BCR specializata in economisirea si creditarea domeniului locativ in sistem colectiv, a fost lansata in iulie 2008. Principalii actionari sunt Banca Comerciala Romana (BCR), Romania – actionar majoritar cu 80% din actiuni – si S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, banca specializata in economisire-creditare a Grupului Erste, Austria – 20% din actiuni.
BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a obtinut anul trecut un [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ce-banca-si-a-crescut-profitul-de-peste-6-ori-in-2011-75813/ ]profit net de peste 11,983 milioane de lei[/url], de peste 6 ori mai mare fata de anul precedent cand profitul a fost de 1,744 milioane de lei.
Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ, cunoscut si sub numele de [b]Bauspar[/b], combina economisirea cu creditarea si sunt destinate domeniului locativ – renovarii sau modernizarii apartamentelor, cumpararii sau construirii de locuinte. Clientul economiseste minim 18 luni circa 40-50% din suma necesara, iar restul il ia sub forma de imprumut in lei, la o dobanda fixa.
Acest sistem cuprinde in prezent 2 jucatori: Raiffeissen Banca pentru Locuinte (RBL) si BCR Banca pentru Locuinte.
Alexandru Ciobanu, presedintele Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR) si presedintele BCR Banca pentru Locuinte, a declarat, in luna martie, pentru DailyBusiness.ro mai [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/piata-bancilor-pentru-locuinte-in-plina-expansiune-sistemul-ar-suporta-inca-2-3-jucatori-noi-74628/]este loc destul pe aceasta piata pentru noi jucatori[/url]. Astfel, Sistemul ar suporta inca 2-3 jucatori noi.