Deputatii au dezbatut marti o parte din amendamentele propuse la articolul 35 al Ordonantei, urmand ca restul amendamentelor si articolelor sa fie discutate in sedintele viitoare ale comisiei. Urmatoarea sedinta are loc miercuri incepand cu ora 10.
Astfel, deputatii au aprobat marti amendamentul „f” la articolul 35, care mentioneaza ca debitorii nu vor achita bancilor comision daca se schimba scadenta ratei creditului, adica data la care este achitata rata.
Totodata, au adoptat un amendament „g” care cerea ca banca sa nu poate impune debitorului un comision daca acesta schimba garantiile cu care este sustinut imprumutul contractat de la creditor, cu conditia ca debitorul sa suporte toate costurile aferente schimbarii garantiilor si care tin de actiuni care nu stau in atributiile bancii, cum ar fi evaluarea noilor garantii sau plata taxelor notariale.
Unul din cele mai dezbatute puncte ale articolului 35 a fost acela care se refera la costurile pe care debitorul trebuie sa le achite la retragerea sumelor aferente creditului contractat. Ordonanta prevedea ca se interzice perceperea unui comision pentru sumele retrase din credit, insa reprezentantii creditorilor au amendat aceasta prevedere si au cerut sa se precizeze ca banca poate percepe un comision pentru sumele retrase de la bancomate. Deputatii au decis insa ca textul ordonantei privind comisionarea sumelor trase din credit sa nu se schimbe.
Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.
Zeci de mii de clienti ai bancilor din Romania s-au organizat in grupuri pe Internet, pentru a fi mai bine informati cu privire la problemele pe care le intampina cu banca si despre cum sa negocieze cu institutia pe fondul OUG 50, dar si pentru a putea sa declanseze procese colective impotriva bancilor. Totusi, unele dintre grupuri nu au reusit sa reuneasca multi clienti ai respectivelor banci, iar in cadrul altor grupuri exista mai multe opinii divergente in privinta viitoarelor actiuni necesare, ceea ce ingreuneaza luarea deciziilor.
Unele dintre nemultumirile clientilor sunt legate de abuzuri ale bancilor precum perceperea unui comision de risc pe perioada desfasurarii creditului, modificarea abuziva a dobanzilor sau calcularea gresita a dobanzii, dar exista si foarte multe persoane care reclama implementarea incorecta a ordonantei privind imprumuturile populatiei, aprobata de Guvern in luna iunie.