„Angajatorii care isi sfatuiau angajatii sa isi faca PFA pentru a nu le mai plati taxele salariale nu vor mai putea apela la acest mijloc de restrangere a taxelor catre stat. Activitatea colaboratorului va fi considerata dependenta de societate si, in consecinta, atat platitorul de venit (societatea comerciala) cat si persoana fizica beneficiara a venitului platit vor fi obligati la plata asigurarilor sociale pentru sumele platite.
„Acest lucru va creste dramatic costurile de functionare a PFA-urilor si nu vor mai justifica existenta lor pentru intreprinzatori. De aceea estimam ca si PFA-urile vor avea soarta celor cateva sute de mii de societati comerciale inchise sau suspendate de la introducerea impozitului forfetar.” declara Mihaela Scarlatescu, Partener la Cabinetul de avocatura Scarlatescu.
O alta consecinta negativa a modificarii Codului Fiscal va fi cresterea birocratiei la procedurile de infiintare de noi firme. Orice act de spatiu, inclusiv de comodat – obligatoriu pentru infiintarea firmelor – va trebui inregistrat la Administratia Financiara, care va elibera un certificat.
Acest lucru inseamna cresterea timpului si costului de infiintare a unei firme. Noile masuri aduc si restrangerea posibilitatii de infiintare de sedii sociale in apartamentele aflate in blocuri, dupa cum s-a eliminat si posibilitatea deschiderii mai multor societati cu sediul in acelasi spatiu chiar daca au acelasi asociat.
Cresterea TVA nu constituie neaparat o problema pentru afacerile intreprinzatorilor, in sensul ca nu va fi nevoie sa se modifice contractele deja incheiate. Pot aparea probleme legate de politica de discounturi acordate de furnizori, lucru ce poate crea situatii conflictuale intre parteneri, in lipsa unor clauze de protejare. Mai mult, marindu-se preturile produselor si serviciilor, vor suferi modificari si raporturile dintre parteneri.
Pe de alta parte, analiza cabinetului de avocatura mai arata ca una din principalele probleme ale companiilor in acest an o reprezinta recuperarea creantelor.
Astfel, aproximativ 30% din clienti au cerut servicii de consultanta si asistenta pentru insolventa in calitate de creditori, in vreme ce la nivelul anului 2010 s-au deschis pana in prezent peste 10.000 dosare de insolventa.
De asemenea, circa 60% din clienti au solicitat servicii de consultanta pentru recuperarea creantelor pe calea instantelor judecatoresti.
Scarlatescu Law Office activeaza pe piata autohtona de 9 ani si ofera servicii legale in domenii precum: comercial/companii, imobiliare si constructii, relatii de munca, rezolvarea disputelor, reposesie si recuperare de debite.