Astfel, dobanzile ajung si la 13,5% la economiile in lei, valabila in cazul Millennium Bank, pentru depozitul cu scadenta la 3 luni. Banca ofera aceasta dobanda din 13 iulie, cand a decis scaderea acesteia de la 15%, potrivit reprezentantilor institutiei financiare.
Potrivit portalului financiar Conso.ro, Millennium Bank ofera cea mai mare dobanda din piata pentru economiile cu scadenta la 3 luni, fiind urmata de Libra Bank, cu o dobanda de 12,25% pe an, si Banca Comerciala Carpatica (BCC), cu bonificatii anuale de 12%.
Daca la inceputul anului, nevoia de lichiditate resimtita la nivelul bancilor a dus la aparitia unor oferte foarte atractive de plasare a banilor in depozite la termen, in prezent, trendul din piata este unul descendent, in ultima perioada bancile incepand sa recurga la ajustarea dobanzilor, atat de depozite, cat si la credite. Printre acestea se numara Banca Comerciala Romana (BCR), Romanian International Bank (RIB), Banca Romaneasca.
In prezent, cea mai mare rata a dobanzii pentru depozitele in lei oferita de BCR, cea mai mare banca din Romania, este 9,25% pe an, aceasta fiind oferita pentru sume mai mari de 10.000 lei economisite pe o perioada de 6 luni.
In cazul RIB, cea mai mare dobanda se gaseste la depozitele constituite pe o luna, in lei, cu rata dobanzii fixa, ce ajunge la 10,65% pe an.
Totodata, Banca Romaneasca a redus de curand dobanzile la depozite, economiile in lei ajungand la dobanzi anuale de maxim 11,25%, in functie de perioada de maturitate.
La inceputul lunii iulie, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, declara ca dobanzile la depozite ar trebui sa fie sub rata de politica monetara, intrucat bancile pot sa isi acopere necesarul de lichiditate pe termen scurt de la banca centrala.
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale pana la 8,5% pe an, incepand cu 5 august.
Totodata, BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadente reziduale de sub doi ani ale institutiilor de credit la nivelul de 30%, de la 35%, incepand cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2009.