„Marimea bancii nu reprezinta in mod necesar un factor negativ”, a spus Ackermann, citat de Mediafax.
El a aratat ca refragmentarea pietelor financiare nu este in avantajul nimanui, fiind improbabil sa aduca mai multa stabilitate.
Companiile multinationale trebuie sa fie capabile sa opereze la nivel mondial si numai marile banci au resurse sa le ofere serviciile necesare si sa finanteze marile tranzactii, a spus Ackermann.
„Ideea ca putem avea o economie prospera cu banci de economii, de dimensiuni medii, este total gresita”, a adaugat el.
Comentariile sale au fost sustinute de Antonio Horta-Osorio, seful diviziei britanice a bancii spaniole Santander.
„Nu numai bancile mari, dar si cele mici, cu structura simpla, au dat gres. Institutiile financiare mici pot reprezenta riscuri sistemice”, a spus Horta-Osorio.
Autoritatile europene de reglementare analizeaza masuri prin care sa oblige bancile din Europa sa vanda active sau sa se divizeze, cum este cazul ING, pentru a compensa ajutoarele de stat uriase pe care le-au primit si a crea, in schimb, institutii financiare mai mici.
Astfel, Royal Bank of Scotland si Lloyds, din Marea Britanie, sunt asteptate sa anunte in aceasta saptamana acorduri de restrangere a activitatilor prin vanzarea unor active, ceea ce ar putea, potrivit autoritatilor britanice, sa duca la cresterea concurentei pe piata.