In 2010, pierderile economice totale au fost de 226 miliarde de dolari.
In ciuda [b]pierderilor imense din industria asigurarilor[/b], de 116 miliarde de dolari in 2011 (o crestere de 142% fata de anul precedent), in principal din cauza cutremurelor si inundatiilor, companiile de asigurari au avut un rol cheie in gestionarea riscurilor si plata daunelor.
[b]Topul celor mai costisitoare dezastre[/b]
[img=2814][/img]
Cutremurul din Japonia, urmat de un val tsunami, a reprezentat 57% din pierderile economice din 2011. Dezastrul a cauzat pagube de 35 milirade de dolari pentru industria asigurarilor, iar in total pierderile economice au fost de 210 miliarde de dolari.
Inundatiile din Thailanda au provocat o pierdere de 12 miliarde de dolari pentru industria asigurarilor, cea mai mare inregistrata vreodata in urma unui astfel de incident. Pierderile economice au fost de 30 miliarde de dolari.
In Noua Zeelanda, unde gradul de asigurare impotriva cutremurelor este mare, in special la proprietatile rezidentiale, companiile de asigurari au platit daune de 12 miliarde de dolari in urma cutremurului din februarie, reprezentand 80% din pierderile economice (15 mld. dolari).
„Cutremurele din Japonia, Noua Zeelanda si Turcia, precum si inundatiile din Australia si Thailanda, au fost evenimente fara precedent si au adus, nu numai la pagube importante, dar si la pierderea a mii de vieti omenesti. Cu toate acestea, doua treimi din pagubele economice de 370 miliarde dolari in vor fi suportate de catre corporatii, guverne, organizatii umanitare, persoane fizice”, a declarat Kurt Karl, economistul sef al Swiss Re, subliniind gradul mic de asigurare la nivel mondial.
Cel mai greu an pentru industria asigurarilor a fost 2005, cu pagube de 123 miliarde de dolari cauzate in principal de uraganul Katrina, care a devastat New Orleans.