Unele probleme, chiar si in Japonia, pot fi de scurta durata. Nissan a anuntat, duminica, redeschiderea a cinci din cele sase fabrici din Japonia, in aceasta saptamana, iar Toyota si Honda sunt in diverse stadii de reluare a activitatilor.
Analistii anticipeaza ca Japonia sa ajunga la o retea electrica functionala in doua saptamani.
In prezent insa, navele de containere asteapta in docurile japoneze sa descarce tone de carne de porc, cu ingrijorarea ca orice pana de curent le poate distruge incarcatura.
Compania de bunuri de lux LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, cu sediul in Paris, a inchis peste 50 de magazine din Tokyo si nordul Japoniei.
Producatorul suedez de automobile Volvo mai detine stocuri de sisteme de navigatie si climatizare produse in Japonia pentru zece zile.
Peisajul economic incert reflecta evolutiile din Japonia, unde au fost anuntate unele progrese in stabilizarea situatiiei la centrale Fukushima, dar guvernul a anuntat ca au aparut noi semne de contaminare radioactiva a unor produse agricole si animale.
In urma cu doar cateva saptamani, numerosi analisti anticipau accelerarea redresarii.
Tsunami-ul, prunele radioactive, revolutiile din Orientul Mijlociu, o eventuala noua criza a datoriilor suverane in Europa si economia inca fragila a Statelor Unite pot afecta relansarea economica in SUA, Europa si Japonia.
Unii factori internationali, precum cresterea preturilor petrolului si ale alimentelor, pot fi cuantificati. Dar o imagine mai clara depinde de indicatori care urmeaza sa fie publicati, precum somajul si evolutia comertului ?n SUA.
„Problema nu este doar Japonia, care amplifica insa toate repercusiunile negative si redresarea fragila”, a declarat Stephen S. Roach, presedinte fara atributii executive la Morgan Stanley Asia si profesor la Yale.
Acum cateva saptamani, analistii anticipau ca Statele Unite vor inregistra in primul trimestru o crestere economica de peste 4%, iar pentru economia mondiala de peste 5%, dar aceste prognoze par acum depasite.
Potrivit Morgan Stanley, avansul PIB-ului american a incetinit in ultima luna, inainte de cutremurul din Japonia, de la 4,5% la 2,9%.
Goldman Sachs a sugerat intr-un raport publicat vineri ca incertitudinile mondiale pot avea un impact de 0,5 puncte procentuale asupra PIB-ul american in 2011.
Economistii atag atentia asupra nesigurantei legate de problema nucleara din Japonia.
Alti factori negativi sunt violentele din Libia, tensiunile din Bahrain, dar si creditele neperformante ale bancilor europene.