Deprecierea leului s-a produs pe fondul turbulentelor existente la nivelul pietelor financiare internationale, leul urmand astfel un trend regional.
Zlotul, forintul, lira turceasca, coroana ceha si cea slovaca au avut o tendinta similara de depreciere fata de moneda europeana in aceasta dimineata.
Degringolada de pe bursele externe a trezit din nou aversiunea investitorilor speculativi fata de monedele din tarile emergente, considerate active riscante, acestia lichidandu-si plasamentele in aceste monede.
In consecinta, BNR incearca sa controleze lichiditatea atragand leii in exces prin sterilizari de volume mari. Banca Nationala a Romaniei ar putea incepe sa faca si cate doua licitatii pe zi pentru drenarea lichiditatii in exces din piata, in conditiile in care nu a reusit sa sterilizeze suficient lichiditatea prin licitatii zilnice, incepand din 7 ianuarie, a spus marti guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
„Probabil ca vom ajunge sa facem si cate doua licitatii pe zi, avand in vedere ca in ultima vreme am sterilizat aproape zilnic si tot nu prididim sa scoatem lichiditatea in exces din piata”, a declarat seful bancii centrale, la prezentarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila, care a avut loc la Academia Romana.
„Bursele sunt mai negre azi decat ieri, asa ca e posibil sa fie vorba de lichidari de pozitii din cauza aversiunii fata de risc a investitorilor. E o miscare generala de depreciere a valutelor din zona si e foarte probabil ca banca centrala sa vina cu depozite si saptamana asta, asa cum a facut si saptamana trecuta”, a spus dealerul sef al Bancii Transilvania Ioan Birle, citat de NewsIn.
Bursele din Asia au suferit marti noi pierderi uriase, panicate de perspectiva unei recesiuni economice in Statele Unite ale Americii, important client al exporturilor asiatice, si de efectele ce le-ar putea avea supra economiei mondiale.
Pe pietele internationale, dolarul s-a apreciat usor de la 1,4459 la 1,4366 dolari/euro, iar la 10:45 ora Romaniei, euro era cotat la 1,4377 dolari/euro.
Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, au scazut usor la 6,60-7,70% pe an, sub nivelul de 8% pe an al dobanzii de politica monetara, ca urmare a excesului de lichiditate din piata.