In zona euro, costul creditarii este asteptat se majoreze, ca urmare a actiunii Bancii Centrale Europene (BCE), care ar putea creste dobanda cheie.
„Majoritatea bancilor din Romania care finanteaza sectorul imobiliar sunt de sorginte straina si faptul ca se imprumuta in afara pentru a finanta inauntru face ca, odata cu cresterea costului finantarii in Austria sau in Grecia, sa se transfere si in interior acest cost suplimentar, catre consumator sau constructor”, a mentionat Dijmarescu, citat de NewsIn.
Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a sesizat ca „sentimentul decidentilor din piata este mai prost decat cu doua luni in urma, cand exista o stare de entuziasm” ca efectele crizei subprime se apropie de sfarsit.
„Entuziasmul a fost de scurta durata si exista opinii in piata conform carora situatia de criza se va prelungi in 2008 si 2009”, a adaugat Dijmarescu.
Totusi, oficialul bancii centrale a detectat si motive de optimism, mentionand revenirea sectorului corporativ la banci pentru a lua imprumuturi.
In plus, sustine acesta, Romania este protejata de eventuale efecte nocive ale problemelor de pe pietele financiare – provocate de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc (subprime) din Statele Unite – de ponderea inca redusa a creditului ipotecar in produsul intern brut (PIB).