Miercuri, Curtea Constitutionala (CC) a votat legea pensiilor, asa incat ultimul pas care a mai ramas pentru ca aceasta sa fie implementata este promulgarea sa de catre presedinte.
Partidul Social Democrat (PSD) a amenintat insa ca va depune motiunea de cenzura pentru demiterea presedintelui Basescu, daca acesta promulga legea, in conditiile in care ea a fost promovata in Camera Deputatilor fara sa se fi intrunit cvorumul necesar pentru vot.
In prezent, presedintele Basescu se afla asadar intr-o dilema, deoarece ambele variante pe care le are la dispozitie, respectiv promulgarea sau nepromulgarea legii, au dezavantaje majore.
Astfel, daca legea este promulgata, PSD depune motiunea iar aceasta trece de parlament, tara se va afla intr-o criza politica similara celei din aprilie 2007, cand Traian Basescu a fost temporar suspendat. In opinia analistilor financiari, economia s-ar putea confrunta cu cateva zile de criza acuta, sub forma destabilizarii pietei valutare si a celei bursiere.
Criza politica ar putea avea un impact puternic si asupra costurilor de finantare la care Romania are acces, care sunt oricum la un nivel destul de ridicat, ceea ce ar anula pentru o perioada sansele Romaniei de a se imprumuta de pe pietele externe.
Varianta nepromulgarii legii are si ea dezavantaje pentru economie, considera analistul economic Ilie Serbanescu. „Sistemul de pensii, asa cum e stabilit prin legea in vigoare, nu este finantabil. Nu poti sa ai deficit de 3% din PIB agreat cu FMI pentru anul 2012 si intreg acest deficit sa provina de la pensii”, a spus acesta.
Unul din punctele contestate de PSD in legea pensiilor a fost egalizarea varstei de pensionare a barbatilor si femeilor, la 65 de ani. „Prevederea este insa justificata si anuleaza o discriminare”, crede Ilie Serbanescu, care argumenteaza ca, potrivit statisticilor, barbatii traiesc la pensie circa 4 ani, iar femeile 12.
In plus, legea pensiilor a fost una din conditiile impuse Romaniei de catre FMI pentru continuarea acordului de imprumut si acordarea celei de-a sasea transe, in valoare de 900 de milioane de euro.
Asadar, daca presedintele nu promulga legea, atunci inseamna ca anuleaza una din cerintele adresate de Fond Romaniei pentru continuarea acordului de imprumut.
Ce decizie este de asteptat sa ia presedintele Basescu, aflat in fata celor doua perspective deschise de legea pensiilor?
Analistul Ilie Serbanescu nu crede ca se va ajunge la suspendarea presedintelui, nici chiar in cazul promulgarii legii pensiilor.
Daca PSD va depune totusi motiunea de cenzura, cheia problemei par a fi sansele acesteia de a trece de parlament si modul in care cei de la PD-L vor reusi sa faca lobby pentru a atrage suficient sprijin politic asa incat aceasta sa fie respinsa.