- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Dilema premierului Stolojan: Strangem cureaua sau stimulam consumul?

11 Dec, 00:03 • razvan.codorean
Viitorul guvern PDL-PSD, condus de Theodor Stolojan, va avea de ales intre a strange cureaua bugetara, cum propune majoritatea analistilor, si a stimula consumul, solutie vazuta de unii oameni de afaceri ca fiind "iesirea de urgenta" din criza.
Dilema premierului Stolojan: Strangem cureaua sau stimulam consumul?

Theodor Stolojan, spun specialistii, a afisat in campania electorala un discurs populist, de stanga, presarat cu promisiuni sociale, in genul majorarii salariilor si pensiilor, eliminarii taxei auto si extinderii duratei de rambursare a creditelor imobiliare in cazul familiilor care nu-si mai pot permite sa plateasca ratele.

Campania electorala a trecut, PD-L si PSD au ajuns sa formeze guvernul, iar Stolojan a primit o adevarata „misiune imposibila”– sa realizeze un program de guvernare in care sa imbine masurile liberale, de dreapta (in genul mentinerii cotei unice) cu cele de stanga (protectie sociala pentru cei defavorizati). Va reusi acest lucru?

In primul sau discurs in calitate de premier desemnat, dincolo de promisiunile privind reforma din administratie, sanatate, invatamant etc., Stolojan si-a fixat miercuri drept principal obiectiv constructia bugetului pe 2009, pornind de la noile realitati economice.

„O misiune extrem de dificila”, estimeaza analistul economic Dragos Cabat. „Este interesant de vazut de unde va lua bani pentru toate aceste programe de reforma, pentru investitiile asumate, in contextul in care economia scade, iar datele INS confirma aceste lucruri”, spune Cabat.

Potrivit analistilor, Stolojan va trebui sa ia in calcul cel putin doua scenarii, unul optimist, in care vom inregistra crestere economica, estimata de specialisti intre 2 si 5%, si un altul negativ, in care Romania, potrivit estimarilor Moody’s, ar putea intra in recesiune.

[quote=Dragos Cabat, analist economic]Urmeaza o perioada de criza si, in aceste conditii, Stolojan va trebui sa stranga cureaua bugetului[/quote]
Analistul economic se asteapta ca Stolojan sa dispuna, in regim de urgenta, reducerea cheltuielilor bugetare, in special a celor realizate de autoritatile locale. „Este nevoie de o politica fiscala drastica, de cheltuieli minime, cu accent preponderent pe investitii. Stolojan trebuie sa incerce sa reduca consumul prin masuri fiscale si sa stimuleze incasarile la buget prin eficientizarea colectarii taxelor”, a mai spus Dragos Cabat.

Un alt analist economic, Cristian Dinulescu, crede ca, dincolo de „carpirea” bugetului, pentru a evita risipa banului public pe proiecte de genul „Loganul de 80.000 de euro”, noul guvern trebuie sa rezolve problema blocajului financiar, cea mai mare buba a economiei, cel putin in prezent.

„Finantistul Stolojan va trebui sa se aseze la masa cu Isarescu si cu reprezentantii bancilor si sa rezolve problema creditarii. Fara credit, economia e ca o masina care accelereaza, dar are frana de mana trasa”, a declarat analistul.

Oamenii de afaceri sustin o solutie de acest gen. „In conditiile in care creditul a inghetat, cum sa iti dezvolti business-ul?”, se intreaba Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri. „In plus, trebuie rezolvata mai repede problema platii TVA-ului, deblocarea generala a platilor de catre stat, cum au decis si francezii, si reducerea birocratiei din administratiile financiare. Atata timp cat banul este blocat in conturile bancilor sau la Trezorerie, este greu sa faci afaceri si astfel sa iti aduci contributia la bugetul de stat”, a explicat pentru DailyBusiness.ro omul de afaceri.

Strangem cureaua sau, dimpotriva, stimulam consumul?

Deblocarea creditarii si facilitarea circulatiei banilor in economie trebuie sa antreneze o stimulare a consumului, motorul de crestere al economiei de pana acum, spune omul de afaceri Dinu Patriciu, unul dintre suporterii dezvoltarii economice prin consum. In opinia sa, guvernul trebui sa accepte realitatile – suntem o economie de consum si trebuie sa incercam sa ne folosim de asta.

[quote=Dinu Patriciu, om de afaceri]Intram intr-o recesiune care va avea ca efecte somajul, deflatia, iar metodele de contracarare a scaderii economice se bazeaza pe reducerea si optimizarea fiscalitatii pentru stimularea consumului, reducerea cheltuielilor bugetare, atat de personal, cat si de capital[/quote]
„Totul este sa stii sa exploatezi la maxim investitiile straine care vin atrase de mirajul consumului de la noi”, a declarat Patriciu, saptamana trecuta, intr-o emisiune la Realitatea TV.

Fostul ministru de Finante, Daniel Daianu, combate insa teoria lui Patriciu, considerand ca in Romania nu trebuie stimulat consumul, ci productia.

„Noi nu avem probleme cu consumul, pentru ca vanzarile sunt in continuare mari. Avem probleme cu productia, care ar trebui sa fie motorul de crestere sanatoasa a economiei”, a declarat, recent, Daniel Daianu.

Ce a promis Stolojan in campanie?

Masurile anuntate de Theodor Stolojan in campania electorala vin sa acopere, cel putin la nivel declarativ, o buna parte din problemele ridicate de specialisti.

[quote=Theodor Stolojan, premier desemnat]Prima urgenta este sa asiguram un sistem de plati functional[/quote]
Premierul desemnat propune un pachet de masuri ce vizeaza investitii in infrastructura, agricultura si domeniul energetic, domenii in care, spune el, Romania are nevoie de 25 – 30 de ani pentru a ajunge la nivelul Produsului Intern Brut mediu din Uniunea Europeana.

„Trebuie sa dam prioritate unor mari lucrari de investitii publice cum sunt infrastructura in transporturi, in caile ferate, in porturi dar si in mediu si in infrastructura rurala. Vor fi foarte multe proiecte pe care le finantam nu numai cu resurse din bugetul tarii, dar si cu resurse de la Uniunea Europeana. In aceste conditii, pentru Romania este inadmisibil sa mai ramana asa cum s-a intamplat acum, codasa absorbtiei fondurilor europene”, a declarat Theodor Stolojan. Premierul desemnat a promis, in acest sens, rezolvarea birocratiei si modificarea legislatiei privind exproprierile si a licitatiilor publice.

Si tot in campania electorala, Stolojan promitea reducerea cheltuielilor publice cu 2%, reinfiintarea Ministerului Turismului, avand de gand sa relanseze turismul, vorbea de descentralizare, prin reorganizarea teritoriala a Romaniei, de reabilitarea termica a cladirilor pe banii statului, iar in plan social trecea pe prim-plan introducerea pensiilor sociale garantate si majorarea salariilor profesorilor cu 50% si, dupa caz, si a celorlalti angajati din administratie.

„Declaratiile lui Stolojan trebuie privite cu rezerve, fiind caracteristice campaniei electorale”, considera analistul Cristian Dinulescu. „Va renunta, probabil, la toate masurile sociale cu caracter inflationist si se va axa pe eficientizarea administratiei. Va fi insa un proces dificil, pentru ca reticenta la schimbare e mare in sistem si e de asteptat ca noul guvern sa se confrunte cu o perioada sindicala activa, marcata de proteste„, a mai spus analistul.

„Va fi o perioada destul de grea, in care Stolojan va trebui sa actioneze cu sange rece si determinare”, este de parere si analistul Dragos Cabat.

„Cred ca o buna parte din prioritatile electorale vor trebui sa ramana ceea ce au si fost, electorale”, a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar.

„In orice caz nu cred ca poate fi vorba de vreo majorare salariala in sectorul bugetar. Este absolut interzis dupa parerea mea. In cel mai bun caz trebuie facuta o inghetare a salariilor”, a mai spus Baltazar.

Romania ar trebui sa apeleze la FMI si Banca Mondiala

Specialistii spun ca noul guvern va trebui sa apeleze la Fondul Monetar International si Banca Mondiala pentru a se asigura ca va avea cu ce sa finanteze reformele si deficitul bugetar, estimat sa creasca cu 2-3 procente anul viitor pentru nivelul de 3%.

„Chiar daca nu vom avea nevoie de bani, semnarea unui astfel de acord va reprezenta pentru investitori un semn bun, o garantie ca evolutia Romaniei este monitorizata de organizatiile internationale”, a declarat analistul Dragos Cabat.

Varianta este sustinuta si de fostul ministru de finante, Sebastian Vladescu. „Nu neaparat as lua bani de la FMI, dar as incepe discutiile cu FMI si cu BCE pentru a vedea care sunt lichiditatile pe care Romania ar putea sa le utilizeze in anul urmator,” a declarat Vladescu.

Theodor Stolojan a anuntat ca isi va prezenta echipa si planul guvernamental pe data de 22 decembrie, atunci cand va merge cu noul guvern in Parlament, pentru a obtine votul de investitura. Avand in vedere ca PD-L si PSD au impreuna o larga majoritate, de aproape 70%, votul este vazut de specialisti ca fiind unul fara emotii, iar noul executiv va putea sa isi inceapa activitatea.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată din buzunar
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată ...
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la nivel național!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la ...