- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Din culisele aderarii la Zona Euro: Unele grupuri de interese mai au nevoie de leu

28 Apr, 13:14 • razvan.codorean
Romania nu va adopta euro prea curand pentru ca exista grupuri de interese care mai au nevoie de leu, afirma profesorul universitar de economie Bogdan Glavan, membru al Asociatiei Americane de Economie. Bancile, companiile energetice sau "asfaltangiii" sunt printre principalii interesati de amanarea aderarii, pentru ca nu pot supravietui in regim concurential pe piata.
Din culisele aderarii la Zona Euro: Unele grupuri de interese mai au nevoie de leu

Coalitia de guvernare discuta vineri problema mentinerii termenului de 1 ianuarie 2015 pentru adoptarea monedei europene.

Potrivit draftului Programului de Convergenta 2012-2014, prezentat de Mediafax, si analizat miercuri, intr-o prima lectura, de Cabinetul Boc, data de 1 ianuarie 2015 a disparut din document, autoritatile asumandu-si doar intrarea in mecanismul ratelor de schimb in perioada 2013-2014.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, intr-un interviu la TVR, ca obiectivul aderarii la euro in 2015 trebuie mentinut.

Analistul economic Bogdan Glavan afirma ca Romania nu va adopta euro prea curand, pentru ca, dincolo de faptul ca nu respectam criteriile de la Maastricht, unele grupuri de interese mai au nevoie de leu.
[img=1434][/img]
Cine sunt acestea? „Cei care nu pot supravietui in regim concurential pe piata, cei care nu pot functiona fara subventii explicite si implicite, cei care se imbogatesc din contracte guvernamentale care nu ar mai fi posibile daca statul ar lua in serios criteriile de la Maastricht si ar reduce drastic deficitul bugetar. Ei isi completeaza veniturile prin inflatie. Iar restul societatii le suporta existenta prin scaderea nivelului de trai datorita cresterii preturilor”, a afirmat Glavan, pe blogul sau.
[quote=Bogdan Glavan, analist economic]Din cauza acestor capuse – ca e vorba de banci, companii energetice sau asfaltangii, putin conteaza – s-a amanat aderarea la euro. Nu din pricina vreunei mistice „lipse de flexibilitate a economiei romanesti”[/quote]
Potrivit economistului, nici decidentii politici n-ar avea cine stie ce tragere de inima sa trecem la euro.

„Pe scurt, ei nu vor sa adopte euro pentru ca nu vor sa desfiinteze leul. La ce este bun leul? La facut inflatie. Statul roman vrea sa-si mai pastreze cativa ani de zile monopolul monetar si capacitatea de dicta ratele dobanzilor si volumul creditului – numind asta „independenta in politica monetara”! Independenta suna bine: se opune cineva independentei? Vrea cumva cineva sa ajungem o natiune dependenta? Nu. Deci, ramane cum am stabilit „, afirma Glavan.

Analistul economic spune ca, in aceste conditii, e putin probabil, sa schimbam leul cu euro in 2015.

„Am fi intrat probabil (in Zona Euro- n.r.) daca istoria era data cu 10 ani in urma, prin metoda greceasca: manipulari statistice. Dar acum, cand coeziunea cartelului monetar european (caci despre asta este vorba) este greu incercata, intrarea unui nou membru cu evidente apucaturi de trisor este exclusa. Asa ca poate vom intra in 2015, cand poate nu va mai fi Uniunea Monetara „, a mai spus acesta.
[img=1435][/img]

Suntem pregatiti pentru euro?

Analistul economic Liviu Voinea, avertiza, recent, ca romanii nu sunt pregatiti sa adopte euro. Chiar daca avem aproape aceleasi preturi cu cele din zona euro, la capitolul salarii suntem cu mult sub cele castigate de occidentali.

„Romania este la 15% din salariile europene, dar la peste 60% din preturile europene ” a afirmat Voinea.

„Trebuie sa luam masuri pentru o convergenta reala la euro, care inseamna convergenta veniturilor. Daca intram in zona euro fata sa fim pregatiti si din acest punct de vedere, vom ajunge ca tari precum Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania, care s-au inglodat in datorii”, a mai spus analistul.

Bogdan Glavan spune ca societatea romaneasca a votat de mult cu euro si cu dolarul. „Fara sa mearga la vreun referendum, ci direct pe piata, prin preferinta aratata fata de valuta in diversele acte de vanzare-cumparare „, afirma analistul care precizeaza ca nu tine o pledoarie in favoarea euro. „Aderarea la euro nu face decat sa inlocuiasca un monopol cu altul. Tot politic „, afirma acesta.
[img=1436][/img]

Romanii sunt, in prezent, alaturi de bulgari, cei mai prost platiti cetateni au UE. Cel mai mic salariu din mediul public este de 670 lei (159 euro), iar in mediul privat de 700 de lei (166 euro), potrivit Institutului National de Statistica (INS). Doar bulgarii sunt platiti mai prost, cu numai 123 de euro. Urmeaza letonii (232 euro), lituanieni (254 euro) si unguri (270 euro).
Cele mai mare salarii minime din UE, conform Eurostat, sunt platite in Luxemburg (1.642 euro), Irlanda (1.462), Belgia (1.387 euro), Olanda (1.382 euro) si Franta (1.321 euro).

Estimarile Comisiei Nationale de Prognoza arata ca, in 2011, salariile romanilor vor creste, in medie, cu numai 18 euro, iar pana in 2014, cu numai 72 de euro.

Salariul mediu net pe economie va creste anul acesta la 1.472 lei de la 1.393 lei in 2010. Iar pana in 2014, vom castiga cu numai 304 lei mai mult.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...