Potrivit lui Diosi, pe piata este nevoie de lichiditate in lei, iar rolul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) este acela de a furniza aceasta lichiditate, care sa permita apropierea dobanzilor de pe piata interbancara de nivelul celei de politica monetara, de 10% pe an.
„Bancile sunt fortate in prezent sa ofere tot credite in valuta, deoarece ecartul dintre dobanzile la imprumuturile in lei si cele in euro este inca foarte mare, in favoarea celor in euro”, a declarat seful OTP Bank Romania.
Aceasta este si cauza pentru care unele companii cer trasformarea creditelor din lei in valuta.”Chiar zilele trecute un client corporate ne-a solicitat acest lucru”, a mai spus acesta.
Potrivit lui Diosi, operatiunile de tip repo prin care banca centrala injecteaza lichiditate pe piata bancara, luand ca garantii de la banci titluri de stat, nu sunt neaparat o solutie pentru ca imprumuturile in lei sa inceapa sa functioneze.
„In Statele Unite ale Americii, bancile care au primit ajutoare de stat au reinvestit banii in bonduri, asa incat banii nu s-au indreptat spre creditare. De asemenea, daca la noi bancile isi blocheaza banii in titluri de stat, pentru a putea lua imprumuturi de la banca centrala, nu inseamna ca se incurajeaza creditarea, deoarece starea lichiditatii lor nu se imbunatateste”, a declarat Diosi.
Pe langa deciziile de politica monetara, rolul BNR ar trebui sa fie acela de a proteja cursul, mai ales in conditiile in care dispune de finantare de la Fondul Monetar International.
Un nivel optim de curs este considerat de seful OTP Bank 4,1-4,2 lei/euro, aceasta cotatie ajutand atat la mentinerea inflatiei in cote rezonabile, si fiind un nivel care nu i-ar deranja pe exportatori, mai ales in conditiile in care volumul afacerii acestora s-a redus mult in ultimul timp, iar deprecierea leului nu a avut un impact semnificativ asupra afacerilor.
Chiar si un curs de 3,7-3,8 lei/euro nu ar dezavantaja exportatorii si ar fi benefic pentru inflatie, crede Diosi.