Fara sa dea o estimare in ceea ce priveste nivelul provizioanelor pana la sfarsitul anului, Diosi crede ca neperformanta in portofoliul de credite se va stabiliza la nivelul persoanelor fizice, dar va evolua mai rau pe partea de companii, relateaza Mediafax.
El a precizat insa ca majorarea provizioanelor nu va duce la pierderi pentru banca.
Pe de alta parte, Diosi crede ca in acest moment a aparut oportunitatea de a credita companiile care au ramas pe piata fara competitori, intrati in insolventa din cauza crizei.
El a dat exemplul unor firme de transport si chiar de constructii, recunoscand ca in urma cu o jumatate de an, astfel de negocieri nu ar fi fost posibile.
Diosi a adaugat ca din creditele restructurate, 15% au revenit pe intarziere la plata.
La randul sau, Gabriel Cretu, directorul de vanzari si retea al OTP Bank, a detaliat ca reesalonarile au presupus in general o perioada de gratie, in medie, de 6 luni, de obicei nu mai mult.
„Chiar si oameni de buna-credinta, cu functii bune, in companii bune, au ajuns in situatia de a nu mai putea sustine ratele. Incercam sa ii ajutam, dar nimeni nu se poate astepta sa le stergem din datorii. Nu putem sa le spunem clientilor care au depus bani in banca sa fie de acord cu stergerea unor datorii si sa le platim lor dobanzi mai mici”, a spus Cretu.
El a aratat ca executarile imediate ar duce la o scadere si mai mare a preturilor si o prabusire a pietei imobiliare.
„Cumparatorul de buna-credinta va astepta chilipiruri pe baza anticipatiilor. Este un efect pervers pe termen mediu”, a adaugat Cretu.
[quote=Gabriel Cretu, director vanzari OTP Bank]Printre companii a devenit un sport sa te declari in insolventa[/quote]
Presedintele OTP a reluat ideea ca statul ar trebui sa aiba in vedere un program prin care sa ajute populatia aflata in dificultate temporara din cauza crizei.
„Executarea nu e o solutie si daca lucrurile se inrautatesc, ar putea exista miscari sociale. Sunt o serie de solutii pe care guvernul le poate avea in vedere. Ar putea fi emis un moratoriu de sustinere a persoanelor care au probleme din cauza crizei, pentru a nu-si pierde locuintele”, a spus Diosi.
Pe de alta parte, presedintele OTP a aratat ca in Romania valorificarea unei ipoteci asigura o acoperire redusa a datoriei, astfel ca exista riscul ca debitorii sa ramana si fara locuinte si cu datorii in continuare la banca.
„O situatie cu 10.000 de executari in Bucuresti ar pune presiune imediat pe preturi si ar prabusi piata imobiliara”, a spus Diosi.
In ceea ce priveste segmentul de corporate, Cretu atrage atentia ca printre companii „a devenit un sport sa te declari in insolventa”, intrucat procedura si legislatia din Romania iti ofera posibilitatea sa-ti limitezi responsabilitatea.
In acelasi timp, presedintele OTP a precizat ca nu se vad inca „falimente ciudate”. Cretu a mai explicat ca mediul de afaceri a devenit extrem de precaut si ca toata lumea incearca sa se adapteze situatiei actuale.
„Exista neincredere intre partenerii de afaceri. Termenii de plata s-au largit foarte mult”, a spus Cretu.
El s-a aratat circumspect asupra evolutiei din urmatoarea perioada, chiar daca in ultimele luni se observa o revigorare a activitatii.
Una dintre explicatiile pentru revirimentul mai ales pe partea de constructii ar fi ca cei care mai dispun de lichiditati profita de scaderea preturilor materialelor, dar nu pentru proiecte mari, ci mai mult reamenajari si modernizari.