- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Directiva Solvency II se va aplica doar asiguratorilor cu afaceri de peste 5 mil. euro

26 Nov, 13:09 • Redactia DailyBusiness
Reprezentantii CEIOPS, forul european al asiguratorilor, au decis ca societatile mici de asigurari, cu un volum anual de prime brute subscrise mai mic de 5 milioane euro, sa nu intre sub supravegherea directivei Solvency II, a declarat miercuri Angela Toncescu, presedintele CSA.
Directiva Solvency II se va aplica doar asiguratorilor cu afaceri de peste 5 mil. euro

Solvency II va institui un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, inclusiv reglementari privind necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor societatilor de asigurari, mentioneaza NewsIn.

Potrivit acestei directive, societatile isi vor stabili riscurile si in functie de capitalurile pe care le au, iar daca vor riscuri mai ridicate, vor avea nevoie de o majorare a capitalului.

„Acest regim de solvabilitate se va aplica obligatoriu societatilor care raporteaza prime brute subscrise de peste 5 milioane euro”, a mentionat Toncescu.

Potrivit datelor din 2007, pe piata romaneasca de asigurari existau 25 de societati care indeplineau acest criteriu, din care 18 societati mici si 7 societati medii, conform criteriilor internationale QIS 4.

Raportul Romaniei pentru QIS 4 a fost integrat in raportul la nivel european realizat de de Comitetului European al Supraveghetorilor de Asigurari si Pensii Ocupationale (CEIOPS) si prezentat la conferinta anuala de la Frankfurt din 19 noiembrie.

Concluziile raportului la nivel european, care include date transmise voluntar de 1.412 companii din cele 30 state membre ale spatiului economic european, plus Elvetia, reflecta in linii generale aceleasi tendinte ca ale pietei romanesti de asigurari in ce priveste impactul asupra bilantului si cresterea cerintelor de capital.

Directiva va avea un impact mai mare asupra firmelor medii de asigurari

Directiva Solvency II a Uniunii Europene, care va fi introdusa in 2013, va institui, printre altele, un set de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni si va avea un impact mai mare asupra firmelor medii de asigurari, a spus presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

„Un impact mai mare al Solvency II poate fi inregistrat in cazul societatilor medii. O societate este considerata medie atunci cand raporteaza prime brute subscrise intre 100 si 1.000 milioane euro pentru societatile de asigurari generale, respectiv rezerve tehnice brute cuprinse intre 1.000 si 10.000 milioane euro pentru asiguratorii de viata”, a spus Angela Toncescu.

Presedintele CSA a precizat ca, in general,”impactul Solvency II asupra activelor bilantiere ale societatilor de asigurare nu va fi unul major. Va avea loc o reducere a valorii rezervelor tehnice, indeosebi in cazul activitatii de asigurari viata, si se va inregistra o crestere a capitalurilor proprii”.

In acelasi timp, „cerintele de capital pentru solvabilitate vor creste mai ales in cazul activitatii de asigurari generale, pentru care riscul de subscriere e mai mare”, a mai spus Toncescu.

Ea a adaugat ca, potrivit studiului QIS 4, numarul societatilor care ar fi nevoite sa-si mareasca capitalul pentru a acoperi cerintele de capital pentru solvabilitate si cerintele de capital minim nu este semnificativ.

Comisia Europeana a solicitat Comitetului European al Supraveghetorilor de Asigurari si Pensii Ocupationale (CEIOPS) sa deruleze cu incepere din 2005 o serie de studii de impact denumite QIS.

„Aceste studii reprezinta simulari derulate de asiguratori de pe pietele europene pe baza de volutariat, avand drept scop evaluarea impactului pe care Solvency II il va avea asupra resurselor lor financiare. Anul acesta s-a derulat cel de-al patrulea studiu, fiind primul la care Romania a participat”, a mai spus Toncescu.

In cadrul exercitiului QIS 4 derulat de Romania, au transmis informatii 27 asiguratori din cele 42 societati autorizate sa functioneze la nivelul lui 2007. Dupa analiza informatiilor, CSA a decis ca numai 7 societati sa fie incluse in raportul Romaniei pentru QIS 4.

Presedintele CSA a precizat ca, din cele 7 societati care au participat la chestionar, numai o societate a avut nevoie de majorare de capital pentru adaptare la directiva Solvency II.

Cele 7 societati subscriu 51% din valoarea agregata la nivelul de piata a primelor brute din asigurari generale si constituie aproape 60% din totalul rezervelor tehnice brute pentru asigurarile de viata.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...