Solvency II va institui un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, inclusiv reglementari privind necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor societatilor de asigurari, mentioneaza NewsIn.
Potrivit acestei directive, societatile isi vor stabili riscurile si in functie de capitalurile pe care le au, iar daca vor riscuri mai ridicate, vor avea nevoie de o majorare a capitalului.
„Acest regim de solvabilitate se va aplica obligatoriu societatilor care raporteaza prime brute subscrise de peste 5 milioane euro”, a mentionat Toncescu.
Potrivit datelor din 2007, pe piata romaneasca de asigurari existau 25 de societati care indeplineau acest criteriu, din care 18 societati mici si 7 societati medii, conform criteriilor internationale QIS 4.
Raportul Romaniei pentru QIS 4 a fost integrat in raportul la nivel european realizat de de Comitetului European al Supraveghetorilor de Asigurari si Pensii Ocupationale (CEIOPS) si prezentat la conferinta anuala de la Frankfurt din 19 noiembrie.
Concluziile raportului la nivel european, care include date transmise voluntar de 1.412 companii din cele 30 state membre ale spatiului economic european, plus Elvetia, reflecta in linii generale aceleasi tendinte ca ale pietei romanesti de asigurari in ce priveste impactul asupra bilantului si cresterea cerintelor de capital.
Directiva va avea un impact mai mare asupra firmelor medii de asigurari
Directiva Solvency II a Uniunii Europene, care va fi introdusa in 2013, va institui, printre altele, un set de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni si va avea un impact mai mare asupra firmelor medii de asigurari, a spus presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
„Un impact mai mare al Solvency II poate fi inregistrat in cazul societatilor medii. O societate este considerata medie atunci cand raporteaza prime brute subscrise intre 100 si 1.000 milioane euro pentru societatile de asigurari generale, respectiv rezerve tehnice brute cuprinse intre 1.000 si 10.000 milioane euro pentru asiguratorii de viata”, a spus Angela Toncescu.
Presedintele CSA a precizat ca, in general,”impactul Solvency II asupra activelor bilantiere ale societatilor de asigurare nu va fi unul major. Va avea loc o reducere a valorii rezervelor tehnice, indeosebi in cazul activitatii de asigurari viata, si se va inregistra o crestere a capitalurilor proprii”.
In acelasi timp, „cerintele de capital pentru solvabilitate vor creste mai ales in cazul activitatii de asigurari generale, pentru care riscul de subscriere e mai mare”, a mai spus Toncescu.
Ea a adaugat ca, potrivit studiului QIS 4, numarul societatilor care ar fi nevoite sa-si mareasca capitalul pentru a acoperi cerintele de capital pentru solvabilitate si cerintele de capital minim nu este semnificativ.
Comisia Europeana a solicitat Comitetului European al Supraveghetorilor de Asigurari si Pensii Ocupationale (CEIOPS) sa deruleze cu incepere din 2005 o serie de studii de impact denumite QIS.
„Aceste studii reprezinta simulari derulate de asiguratori de pe pietele europene pe baza de volutariat, avand drept scop evaluarea impactului pe care Solvency II il va avea asupra resurselor lor financiare. Anul acesta s-a derulat cel de-al patrulea studiu, fiind primul la care Romania a participat”, a mai spus Toncescu.
In cadrul exercitiului QIS 4 derulat de Romania, au transmis informatii 27 asiguratori din cele 42 societati autorizate sa functioneze la nivelul lui 2007. Dupa analiza informatiilor, CSA a decis ca numai 7 societati sa fie incluse in raportul Romaniei pentru QIS 4.
Presedintele CSA a precizat ca, din cele 7 societati care au participat la chestionar, numai o societate a avut nevoie de majorare de capital pentru adaptare la directiva Solvency II.
Cele 7 societati subscriu 51% din valoarea agregata la nivelul de piata a primelor brute din asigurari generale si constituie aproape 60% din totalul rezervelor tehnice brute pentru asigurarile de viata.