- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Director de holding indian: Daca faci afaceri in India, te descurci oriunde. Cum te formeaza pentru afaceri birocratia si coruptia

16 Apr, 19:55 • gecad.epayment
Lipsa infrastructurii, birocratie, coruptie. Sunt atribute familiare oricarui om de afaceri autohton, dar aceleasi elemente compun si mediul economic din India, tara al carui PIB l-ar putea depasi pe cel al SUA in mai putin de 40 de ani, potrivit estimarilor Goldman Sachs. Ankur Bhatia, un om de afaceri indian de top, a explicat intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro cum tocmai aceste handicapuri il formeaza pe omul de business din India astfel incat sa se descurce oriunde in lume.
Director de holding indian: Daca faci afaceri in India, te descurci oriunde. Cum te formeaza pentru afaceri birocratia si coruptia

Ankur Bhatia are 37 de ani si este directorul executiv al Bird Group, trust care deruleaza afaceri in retailul de lux, turism, marketing si distributie, aviatie si transport, cu o cifra de afaceri de 100 de milioane de dolari pe an, si care are peste 50 de birouri in India si 4.500 de angajati.

Dupa numai o zi petrecuta in Romania, tara despre care nu stia prea multe inainte sa participe la un forum de afaceri organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Ankur Bhatia a identificat deja zonele in care ar putea investi: turism, transporturi aeriene si imobiliare.
[gallery:45]
Iar daca aceste investitii se vor materializa, Bhatia nu ar avea probleme in a se adapta mediului economic din Romania, mai ales ca este destul de limpede ca ar trebui sa gaseasca solutii la probleme de care se loveste la tot pasul si in tara natala.

„Daca cineva a facut afaceri in India, unde este destul de dificil din cauza birocratiei mari si a lipsei infrastructurii, poate sa faca oriunde in lume. Asta este foarte clar. Iar daca cineva vine sa faca afaceri la noi, trebuie sa faca fata multor probleme, care nu sunt normale, dar exista. India este o ‘scoala’ importanta din acest punct de vedere”, spune Bhatia.
[quote=]Da, exista diferente culturale, dar limba afacerilor este aceeasi peste tot, pentru ca toata lumea vrea sa faca bani[/quote]
Probabil ca acelasi lucru l-ar putea spune si un om de afaceri din Romania, despre business cu bete-n roate. Dar paralela nu se opreste aici. In India, conceputul de etica in afaceri nu este foarte popular.

„Societatea din India este destul de indiferenta la ceea ce inseamna etica. Exista din pacate coruptie, de exemplu, si este un lucru pe care nu-l putem nega. Dar acesta este modul de a trai, pentru ca avem de a face cu o economie in curs de dezvoltare, iar regulile dupa care functionam abia acum se stabilesc. Nu exista nimic care sa interzica anumite practici, nu exista o etica formata care sa interzica, de exemplu, sa dai bani pentru a obtine in schimb ceva care nu ti se cuvine”, a mai spus omul de afaceri indian.

Suna familiar? Nu in aceeasi masura si pentru un om de afaceri vest-european, care pe langa un cod etic, beneficiaza si de infrastructura, ceea ce ii permite sa-si dedice 80% din timp business-ului propriu-zis. In India nu e asa.

„In India, un om de afaceri foloseste 80% din timpul sau pentru a gasi solutii la problemele pe care le pune mediul de afaceri: infrastructura, legaturile politice, birocratia, astfel ca pentru business-ul propriu-zis aloci doar 20% din timp. In Europa raportul este invers”, spune Bhatia, care ii sfatuieste pe oamenii de afaceri europeni care vin in India sa uite tot ce au invatat in Occident.
[quote=]Afacerile sunt afaceri, iar religia e religie. Noi nu mancam carne de vita, dar suntem unul dintre cei mai mari exportatori[/quote]
Ce ar putea invata un om de afaceri indian de la unul european? Desi nu a parut foarte convins cand a raspuns la aceasta intrebare, Bhatia considera ca europenii sunt mai priceputi decat indienii in ceea ce priveste managementul financiar, pentru ca s-au confruntat cu mai multe crize economice.

Afacerile si religia sunt doua lucruri diferite

Daca cineva isi imagineaza ca normele unei culturi traditionaliste cum este India ar putea fi un impediment de adaptare in spatiul occidental a oamenilor de afaceri, este departe de adevar.

„Religia nu are nu rol important in felul in care conduci o afacere. Afacerile sunt destul de indiferente la religie. Si va dau un exemplu. In India, noi nu mancam carne de vita, dar suntem unul dintre cei mai mari exportatori de carne de vita. Afacerile sunt afaceri, iar religia e religie. Sunt doua lucruri diferite. Si nu este o noutate, asta se intampla demult”, a mai spus Bhatia.

„Pentru indieni diferentele culturale nu reprezinta o problema, pentru ca sunt destul de bine conectati la ceea ce inseamna cultura europeana, mai ales ca tinerii au un comportament similar cu ceea ce vezi in Europa. Tabuurile, cum este cel al casatoriei, au inceput sa dispara. Poti sa te casatoresti cu o europeanca, daca vrei. O dovada ca lucrurile stau asa o reprezinta faptul ca strainii care lucreaza in compania noastra s-au integrat destul de bine. Nu cred ca exista o prapastie din acest punct de vedere”, considera Bhatia.

Ce nu are China si are India

China si India sunt doua dintre tarile din Asia cu cel mai mare potential de dezvoltare economica. China, de exemplu, a reusit deja sa depaseasca Statele Unite si sa devina cea mai mare piata auto din lume. Ce ii lipseste Indiei pentru a ajunge la astfel de performante?

Infrastructura, considera Bhatia, care este insa optimist si spune ca acesta este un aspect care se poate remedia in timp. India are insa alte atuuri in opinia sa: vorbitorii de limba engleza si care se pot adapta foarte usor stilului occidental, precum si faptul ca populatia este mai tanara comparativ cu cea din China. Un alt aspect in acest sens il reprezinta faptul ca justitia in India este mai puternica si mai putin corupta decat in China, spune Bhatia.

India este a 12-a economie a lumii raportat la PIB-ul nominal din 2009, de 1.243 mii de miliarde dolari, iar Goldman Sachs estimeaza ca pana in 2050 va depasi SUA. Cu o medie anuala de crestere a PIB-ului de 5,8% in ultimele doua decenii, India are una dintre cele mai rapide rate de crestere din lume.

Cele mai puternice ramuri industriale din India sunt industria textila, chimica, alimentara, prelucratoare de otel, constructoare de masini, ciment, minerit, petrol si software.

India este recunoscuta de asemenea pentru faptul ca multe companii din Europa si Statele Unite si-au externalizat activitati in aceasta tara. Pe cei care considera insa ca India ar putea ajunge sa detina monopolul pe segmentul de outsourcing si ca nu mai exista potential pe acest segment, Ankur Bhatia ii contrazice.

„Sunt tari, ca Romania, puternice pe limbile straine. Noi nu avem, de exemplu, vorbitori de limba germana si nici nu cultivam limbile europene in India. Este cu siguranta o oportunitate”, incheie omul de afaceri indian.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum o monedă de 100 de lei din anii ’90 îți asigura un trai luxos! Cât valorează acum și ce diferență uriașă există
Cum o monedă de 100 de lei din anii ’90 îți asigura un trai luxos! Cât valorează acum și ...
De ce ne uităm iar și iar la aceleași filme? Secretul din spatele succesului „Singur Acasă” dezvăluit!
De ce ne uităm iar și iar la aceleași filme? Secretul din spatele succesului „Singur Acasă” dezvăluit!
Pericol uriaș în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii avertizează – Risc major de avalanșă
Pericol uriaș în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii avertizează – Risc major de avalanșă
Ucraina, lăsată fără lumină de Crăciun, din cauza atacurilor rusești: „Ce ar putea fi mai inuman?”
Ucraina, lăsată fără lumină de Crăciun, din cauza atacurilor rusești: „Ce ar putea fi mai inuman?”
Unde sunt realizate produsele Balea din DM, de fapt. Ce le face atât de populare în rândul românilor
Unde sunt realizate produsele Balea din DM, de fapt. Ce le face atât de populare în rândul românilor
Aproape 300 de permise reținute în ziua de 24 decembrie, conform informațiilor furnizate de Poliția Română. Viteză, alcool și droguri, principalele cauze
Aproape 300 de permise reținute în ziua de 24 decembrie, conform informațiilor furnizate de Poliția ...
Vântul puternic a provocat pagube serioase în București, în noaptea Ajunului. Un băiat de 13 ani a ajuns la spital și mai multe mașini au fost distruse
Vântul puternic a provocat pagube serioase în București, în noaptea Ajunului. Un băiat de 13 ani ...
Cum arată Crăciunul în alte țări ale lumii. Tradiții și obiceiuri complet diferite de ale noastre
Cum arată Crăciunul în alte țări ale lumii. Tradiții și obiceiuri complet diferite de ale noastre
700 de lei în plus la salariu de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru acești angajați din România
700 de lei în plus la salariu de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru acești angajați din România
Mesajul Patriarhului Daniel pentru credincioși, de Crăciun: „Acesta este aurul creştinilor ortodocşi, dreapta credinţă, curată ca aurul.”
Mesajul Patriarhului Daniel pentru credincioși, de Crăciun: „Acesta este aurul creştinilor ortodocşi, ...
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Test de inteligență. Găsește cele trei greșeli din imagine în mai puțin de 10 secunde
Test de inteligență. Găsește cele trei greșeli din imagine în mai puțin de 10 secunde
Polonia amenință că îl va aresta pe Netanyahu dacă participă la comemorarea de la Auschwitz din ianuarie 2025
Polonia amenință că îl va aresta pe Netanyahu dacă participă la comemorarea de la Auschwitz din ...
Fiul unui cunoscut milionar din București a înjunghiat un tânăr din cauza unei datorii. Bărbatul a fost reținut de oamenii legii
Fiul unui cunoscut milionar din București a înjunghiat un tânăr din cauza unei datorii. Bărbatul ...
Turcia anunță o creștere cu 30% a salariului minim, care ajunge la 630 de dolari din 2025
Turcia anunță o creștere cu 30% a salariului minim, care ajunge la 630 de dolari din 2025
7 sfaturi pentru un păr sănătos în sezonul rece. Cum să îngrijești părul toamna și iarna
7 sfaturi pentru un păr sănătos în sezonul rece. Cum să îngrijești părul toamna și iarna
Bulgaria se apropie de îndeplinirea ultimului criteriu pentru aderarea la zona Euro
Bulgaria se apropie de îndeplinirea ultimului criteriu pentru aderarea la zona Euro
O țară din Uniunea Europeană reintroduce serviciul militar obligatoriu, în fața amenințării rusești
O țară din Uniunea Europeană reintroduce serviciul militar obligatoriu, în fața amenințării rusești