- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Director Interamerican Pensii: Fuziunea cu Bancpost Pensii se va finaliza in vara

19 Jan, 00:01 • adrian.mihaltianu
Besim Jawad, directorul general al Interamerican Pensii, a vorbit intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro despre fuziunea dintre Interamerican si Bancpost pe Pilonul II (pensii obligatorii), evolutia pietei pensiilor obligatorii si cea a pensiilor facultative, dar si despre obiectivele companiei.
Director Interamerican Pensii: Fuziunea cu Bancpost Pensii se va finaliza in vara

Vezi profilul lui Besim Jawad pe Key People

.

DailyBusiness: Care sunt principalele obiective ale companiei pentru 2009?
Besim Jawad: Misiunea noastra este sa atingem si sa mentinem performantele dorite de clientii, angajatii, colaboratorii si actionarii nostri. In 2009 intentionam sa ne consolidam pozitia pe piata fondurilor de pensii obligatorii (pilonul II), si dupa cum probabil stiti, vom intra pe piata pensiilor facultative cu doua fonduri de pensii, unul cu grad de risc mediu, iar al doilea cu un grad de risc ridicat.

DB: Ce planuri aveti pentru pilonul III?
BJ: Telul nostru este sa atingem pe piata pilonului III o pozitie similara cu cea obtinuta pentru pilonul II (la finalul anului trecut, compania se situa pe locul 6 in top – n.r.), si speram sa ajungem la acest nivel in aproximativ 3 ani.

DB: In ce stadiu se afla fuziunea dintre Interamerican si Bancpost Fond de Pensii?
BJ: In momentul de fata, trebuie sa furnizam Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) documentatia necesara pentru a primi aprobarea preliminara. O fuziune de acest gen este o premiera pentru piata pensiilor private din Romania si intentionam sa o abordam cu precautie si in conformitate cu norma CSSPP pentru fuziuni, pentru a evita o situatie similara cu cea in care se afla cei de la BCR si Omniasig.

DB: Cand estimati ca se va incheia tranzactia?
BJ: In momentul in care vom primi aprobarea preliminara a CSSPP, vom incepe procedurile de informare a participantilor Bancpost. In conformitatea cu legile in vigoare, participantii au 90 de zile la dispozitie pentru a decide daca vor sa ramana sau sa se transfere de la fondul ce va fuziona. Odata ce aceste etape vor fi parcurse, va trebui sa obtinem aprobarea finala a Comisiei. In total, intreaga procedura poate dura pana la 5 luni si avand in vedere cele mentionate mai sus, estimam ca vom finaliza tranzactia pana in vara lui 2009.

DB: La ce valoare se ridica aceasta tranzactie?
BJ: Am decis sa nu facem publice informatiile privind valoarea tranzactiei.

DB: Care sunt asteptarile dumneavoastra dupa fuziune?
BJ: Pentru piata ca intreg, fuzinea este un lucru benefic, deoarece contribuie la consolidarea pietei cu un numar mai mic de jucatori, dar mai puternici. Pentru Interamerican, fuziunea va stabiliza pozitia fondului pe piata. Participantilor Bancpost le va aduce cunostintele si experienta grupului Eureko, lider pe piata olandeza a pensilor private si unul dintre jucatorii de top ai pietei romanesti de pensii.

DB: Care va fi impactul fuziunii asupra contributiilor la fond?
BJ: Contributiile vor avea aceleasi caracteristici, mai exact 0% taxa de administrare a activelor pana in 2010 si aceleasi decizii investitionale. Totodata, participantii Bancpost vor avea acces la aceleasi instrumente de comunicare precum toti participantii nostri, mai exact la portalul web si de voce.

DB: Care este numarul participantilor si cota de piata a Interamerican pe pilonul II la sfarsitul lui 2008?
BJ: La sfarsitul anului 2008, numarul total de participanti pe piata pensiilor private obligatorii a fost de 4.531.859, cu o valoare a activelor de peste 832 milioane de lei. Din numarul total de participanti la sistemul de pensii private, Interamerican Pensii a avut 287.038 participanti, adica o cota de piata de 6,33%. Din punctul de vedere al activelor, fondul de pensii Interamerican a detinut 41 milioane lei in active, 4,9% din valoarea totala a pietei. De asemenea, din punctul de vedere al evolutiei investitiilor, la sfarsitul anului trecut Interamerican a fost unul dintre cei 4 jucatori din top (randament de 6,03% – n.r.).

DB: Dar Bancpost?
BJ: Bancpost Fond de Pensii a avut 25.572 participanti, mai exact o cota de piata de 0,56%. Acesta a avut active de 4,5 milioane de lei in active si 0,54% din valoarea pietei.

DB: Pe ce criterii ati ales fuziunea cu Bancpost si nu cu un alt jucator de pe piata?
BJ: Au fost mai multe motive, dar cele mai importante au fost ca fondul de pensii Bancpost detine un portofoliu de o calitate superioara si consideram ca va consolida pozitita fondului Interamerican Pensii. Totodata, am avut posibilitatea de a incheia o intelegere extinsa cu Bancpost, ce include un accord de distributie pentru noul fond fuzionat. De asemenea, actionarii Interamerican si Bancpost au cooperat in trecut si in alte tari: Romania este cea de-a treia tara in care Eureko si Eurobank EFG coopereaza, dupa Grecia si Bulgaria. Putem spune ca a fost o decizie bazata in egala masura pe incredere si valoare din punctul de vedere al businessului.

Cel putin 4 companii vor parasi piata

DB: Cum estimati ca va evolua anul acesta piata pensiilor obligatorii (Pilon II)?
BJ: Va continua sa se dezvolte. Anual, piata va creste cu ajutorul noilor intrati pe piata muncii. Numarul exact de noi participanti in anii ce urmeaza este greu de prezis, dar daca avem in vedere cifrele din 2008 putem estima ca vor fi in jur de 300.000. Cel mai probabil, numarul companiilor de pensii va descreste in continuare: estimam ca pana la sfarsitul anului, cel putin 4 compani din cele 14 existente vor parasi piata sau vor fi in curs de o parasi.

DB: Ce masuri v-ati luat privind situatia economica actuala?
BJ: Din punctul de vedere al investitiilor, in 2008, Interamerican Pensii a urmat o politica de investitii prudenta, ce a dat rezultate bune. Aceasta prudenta s-a manifestat prin investirea in active sigure, ce vor oferi o crestere predictibila si constanta a valorii activului net. De asemenea, in ultima perioada, am redus expunerea catre sistemul financiar international, avand in vedere presiunea sub care s-a aflat acesta din punctul de vedere al lichiditatilor. Intentionam ca in urmatoarea perioada sa mentinem aceasta politica prudenta, deoarece efectele recesiunii economice globale sunt incerte, iar in astfel de situatii este recomandata o abordare prudenta.

DB: Cum va afecta criza financiara aceasta piata?
BJ: Cei care investesc intelept nu vor fi afectati.

DB: Ce obiective are compania privind pensiile facultative (Pilon III)?
BJ: Telul nostru este sa le oferim tuturor romanilor o pensie sigura si lucrativa. De aceea, am creat produsul din perspectiva participantului si a angajatorului. Contine anumite trasaturi unice ce o fac interesanta pentru angajati, cum ar fi 0% taxa de administrare a activelor in 2009 si 2010 si oferirea unui beneficiu minim pentru cazurile de moarte accidentala. Pentru angajatori, am creat produsul in asa fel incat va avea un impact minim asupra volumului lor de munca. Dupa cum am mai mentionat, obiectivul nostru este ca in aproximativ 3 ani sa atingem pe piata pilonului III o pozitie similara cu cea de pe pilonul II.

DB: In ce stadiu se afla lansarea celui de-al doilea fond de pensii facultative – Eureko Activ?
BJ: Pentru moment, se afla in proces de autorizare si intr-o faza initiala. Este un fond cu un grad de risc ridicat, ce va oferi participantilor posibilitatea de a avea pensie mai mare. Atunci cand vom primi aprobarea din partea Comisiei, vom comunica si caracteristicile acestui fond de pensii.

[quote]Conform asteptarilor noastre, al doilea fond al companiei din pilonul III va fi complet autorizat in aprilie 2009[/quote]

DB: Cum credeti ca va evolua piata pensiilor facultative (pilonul III) in 2009?
BJ: Consideram ca piata are potential ridicat de dezvoltare, datorita nevoii romanilor de a avea o pensie facultativa, pentru a se putea bucura de un venit decent in perioada pensionarii. Din perspectiva companiilor, fondurile de pensii facultative reprezinta un beneficiu promitator, ce poate fi oferit angajatilor de catre angajator si cel mai probabil va ajunge unul dintre cele mai eficiente metode de a motiva angajatii existenti si de a-i atrage pe altii. In plus, tratamentul fiscal de care se bucura contributia de pilon III face ca acest produs sa fie si mai atractiv pentru companii. Dupa cum probabil stiti, deductibilitatea fiscala a contributiei la pilonul III a fost dublata, ajungand la 400 de euro pe an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

DB: Cati romani estimati ca vor avea o pensie facultativa la sfarsitul lui 2009?
BJ: CSSPP a declarat ca se asteapta ca piata pensiilor facultative sa creasca la 500.000 de participanti pana la sfarsitul acestui an. Consideram ca estimarea e corecta, dar depinde si de cat de puternice vor fi efectele crizei economice globale. De aceea, preconizam ca piata va continua sa se dezvolte in urmatorii ani si ca aceasta majorare a deductibilitatii fiscale pentru contributia de pilon III va stimula cresterea acestor fonduri.

DB: Cand isi va schimba compania numele in Eureko si care sunt motivele pentru aceasta schimbare?
BJ: Vom anunta in mod public momentul in care aceasta schimbare va avea loc.

Urmărește Daily Business pe Google News