„Aceasta descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde pana la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Productia ar putea incepe pe la sfarsitul decenului acesta, undeva spre anii 2018”, a declarat Gheorghe la emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de Pro Tv.
Ea a aratat ca in prezent sunt evaluate datele si ar mai trebui si alte sonde.
„Apoi va trebui sa mai facem alte date seismice ca sa vedem pe intreg perimetrul ce alte puncte posibile de exploatare sunt, urmand ca undeva pe la mijlocul acestui deceniu sa luam decizia, daca sau nu este comercial trecerea la dezvoltarea, la investitia propriu-zisa”, a afirmat Gheorghe, citata de [url=http://www.mediafax.ro/economic/directorul-omv-petrom-extractia-de-gaze-in-marea-neagra-ar-putea-incepe-spre-sfarsitul-deceniului-exploatarea-ar-putea-asigura-independenta-energetica-a-romaniei-in-privinta-gazelor-naturale-10171517]Mediafax[/url].
Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filiala a companiei americane Exxon Mobil, a inceput impreuna cu OMV Petrom (SNP), in decembrie 2011, forajul intr-un perimetru petrolier din Marea Neagra aflat in concesiunea companiei romanesti.
Compania pregateste pentru urmatorii doi ani [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/exxonmobil-pregateste-pentru-urmatorii-doi-ani-investitii-de-1-2-miliarde-dolari-in-marea-neagra-81526/]investitii de pana la 1,23 miliarde de dolari[/url] in foraj petrolier si lucrari adiacente in Marea Neagra.
La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil au anuntat ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/comoara-din-adancuri-ce-zacaminte-de-gaze-a-descoperit-petrom-in-marea-neagra-74065/]au facut o descoperire semnificativa[/url] la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Marea Neagra poate deveni pentru Europa ceea ce este Golful Persic pentru lumea intreaga spun specialistii, aceasta insa daca se va lua decizia de comercializare a zacamantului descoperit.
[b]Ce va castiga Romania[/b] de pe urma acestei descoperiri si cat va simti fiecare cetatean in propriul buzunar?
Principalul castig al Romaniei se refera la independenta energetica, e de parere CEO Petrom si aceasta datorita faptului ca punga de gaze descoperita in Marea Neagra poate acoperi ani buni necesitatile intregii tari.
In plus, spune Mariana Gheorghe, [b]600 milioane de euro cumulate ar ajunge la bugetul Romaniei[/b], pe toata durata exploatarii activului. Iar pe langa aceasta, exploatarea ar insemna 2 – 3 milioane de euro contributie la PIB, crearea a 26.000 de locuri de munca pean si evident un pret mai mic pentru consumatorul final.
„Europa va trece printr-o perioada dificila in urmatorii ani”, crede Mariana Gheorghe, care afirma insa ca sectorul energetic are vocatia de a propulsa sectorul economic in asemenea perioade.
Cat priveste pretul benzinei, Mariana Gheorghe afirma ca se tine cont de nivelul de trai din Romania si ca Petrom aplica o politica de preturi moderata.