- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Directorul OTP Bank: Daca riscul s-ar transfera integral in costul creditului, dobanzile ar urca la 300% pe an

20 Mar, 00:01 • gecad.net
OTP Bank se asteapta sa obtina profit in 2009, pe fondul unei cresteri limitate a creditarii. Stategia bancii se va axa pe finantarea IMM-urilor din domeniile mai putin afectate de criza si a segmentului retail, conform lui Laszlo Diosi, directorul general al bancii.
Directorul OTP Bank: Daca riscul s-ar transfera integral in costul creditului, dobanzile ar urca la 300% pe an

DailyBusiness.ro :

Ce cresteri asteptati pe credite in acest an? Credeti ca va fi posibil sa obtineti profit?
Laszlo Diosi : Evolutia portofoliului de credite va ramane cea mai mare necunoscuta a acestui an. Primele doua luni ale anului au fost bune, chiar luand in calcul provizioanele constituite. Daca vorbim de imprumuturile acordate segmentului neguvernamental, primele doua luni indica insa o descrestere fata de perioada similara a anului anterior, daca se calculeaza valoarea creditelor in euro, din cauza deprecierii leului in raport cu euro. Am putea vedea la finele anului o crestere a soldului creditelor cu circa 10%. Cred ca vom obtine profit.

DB: Blocarea creditarii a survenit ca urmare a cresterii riscului asociat imprumuturilor sau a lipsei de lichiditate, la nivelul bancilor?
LD: Cred ca marea problema este nu aceea a lipsei lichiditatii, ci aceea a imposibilitatii de a o plasa, din cauza costurilor mari la credite si a riscului asociat debitorilor. Dobanzile la imprumuturi sunt foarte mari. Pentru lei, dobanda la credite include Robor, dobanda la care se imprumuta bancile, care este de 15%. Se adauga costurile pe care bancile trebuie sa le plateasca pentru mentinerea rezervelor minime la banca centrala, si se ajunge la 17% pe an. Apoi, daca se mai adauga si marja bancii, se ajunge la o dobanda de 22% pe an, adica un cost foarte ridicat.

In ceea ce priveste creditele in euro, se ajunge la 15% pe an, dobanzi prea mari pentru o corporatie si pentru persoane fizice. In plus, franarea creditarii a fost cauzata si de riscul mare asociat imprumuturilor. Conform Basel II, riscul poate fi cuantificat in costuri, dar in momentul de fata nu poti transfera intreg riscul in cost, pentru ca s-ar ajunge la dobanzi de 300% pe an.

DB: Cum a evoluat rata creditelor nerambursate in primele luni ale anului?
LD: Nu am observat o inrautatie. Insa au crescut cererile de reesalonare a creditelor din partea clientilor. Sunt clienti care au fost concediati, iar in aceste cazuri pentru jumatate de an putem suspenda plata ratelor. In alte cazuri, marim scadentele.

DB: Care sunt clientii cei mai riscanti pe partea de corporate?
LD: Pe segmentul de corporate nu avem expuneri pe domenii care sunt acum afectate de criza. In ceea ce priveste IMM-urile, am observat probleme in crestere, din cauza ca acestea au conexiuni cu domeniile afectate de criza, dar nu e o situatie generala ci e vorba de cazuri individuale.

DB: Ce tipuri de credite retail va ridica cele mai mari probleme?
LD: Nu am observat probleme pe segmentul creditelor de nevoi personale. Pe partea de credite imobiliare au inceput sa intampine probleme clientii care s-au supra-indatorat si care au mizat pe cresteri anuale de 20% ale salariilor care nu s-au produs. In plus, a aparut si problema deprecierii leului. Aici creditele nerambursate au inceput sa creasca destul de accelerat in raport cu anul anterior.

DB: Pe care segmente de creditare va veti concentra in 2009?
LD: Pe retail si IMM-uri. E vorba de IMM-urile care nu au fost afectate de criza financiara si care nu au legaturi cu domenii afectate de criza si cele care doresc sa acceseze fonduri structurale.

DB: Ati putea enumera trei domenii din economie spre care va veti indrepta cu finantari?
LD: Cred ca agricultura ar fi unul dintre ele. Daca anterior crizei bancile se fereau de acest sector, acum cred ca acesta a devenit subit unul din cele mai sigure. Apoi, mai sunt IMM-urile din domeniul infrastructura, energie etc.

DB: Iar pentru segmentul retail?
LD: Pe parte de retail as spune ca este un bun moment pentru a iti lua o casa, asadar creditele imobiliare suna promitator. Este un moment bun pentru investitii. Marea problema cu care se confrunta insa piata imobiliara este ca pur si simplu nu se poate sti unde se va opri din scadere, iar in momentul de fata nu exista un pret de piata. Conform dictionarului, acest pret este dat in functie de nivelul la care se fac tranzactiile, dar in situatia din prezent, cand nu se fac tranzactii, ce reper se poate lua? Cred ca deocamdata preturile nu s-au oprit din scadere.

DB: Pentru a finanta acum pe segmentul imobiliar ar trebui sa luati deci garantii destul de mari care sa acopere eventuale depreceri ale activelor.
LD: Finantam cam 50% din valoarea activului luat in garantie. Inainte finantam cam 80-90% din valoarea activului si in unele cazuri chiar 100%.

DB: Ce planuri de expansiune aveti pentru acest an?
LD: Mai intai, trebuie spus ca nu vom inchide nicio sucursala. Avem 105 sucursale si suntem pe cale de a deschide inca una, dupa care ne vom opri. Cred ca Romania este suprabancarizata, daca raportam PIB-ul pe cap de locuitor la numarul de sucursale. Pe de alta parte, numarul mare de sucursale se justitifica prin faptul ca romanilor le place sa interactioneze si ar reactiona mult mai greu la servicii bancare automatizate. Stiu deja 3 banci care au inceput sa-si inchida sucursalele si inca 3 care se pregatesc sa faca acest lucru, unele care au si sistem de francize si altele care nu au acest sistem.

DB: Cum veti manageria costurile in 2009?
LD: Ne aflam in situatia fericita de a fi redus deja costurile in al treilea trimestru al anului anterior. Am inceput din august cu redimensionarea retelei. Am scazut numarul de personal din departamentul de finantare pentru corporatii, intrucat am schimbat strategia bancii si am decis sa ne indreptam mai mult spre IMM-uri. Anul trecut derulam 30% din afacerea de baza prin intermediul partenrilor nostri, brokerii de credite imobiliare, iar acum scazand activitatea de creditare pe partea de imobiliare nu mai este nevoie atatia parteneri.

DB: Iar in ceea ce priveste numarul de salariati?
LD: Nu vom face concedieri, dar ne asteptam la o reducere a numarului de angajati din motive naturale. Spre exemplu, avem 60 de angajate care sunt insarcinate si nu vom angaja neaparat pe cineva in locul lor.

DB: Ce se intampla cu chiriile la spatiile pentru surcursale, le renegociati?
LD: Incercam, dar trebuie sa se tina cont ca serviciile bancare presupun o relatie speciala cu sediul in care se afla asa incat mobilitatea bancilor e destul de redusa. E vorba de un „gentleman agreement” intre noi si proprietar. Nu pot spune ca am observat scaderi ale chiriilor, dar nu au mai aparut cereri de crestere a preturilor. Am avut, spre exemplu, un client care a anuntat in octombrie anul trecut ca are de gand sa creasca chiria de la 50 de euro pe mp, dar pana in martie s-a razgandit.

DB: De unde va veti finanta in 2009?
LD: O parte o vom asigura din depozitele atrase. Restul va proveni din liniile de credit asigurate de banca mama. E vorba de linii de credite cu maturitati la 5 si 7 ani. Tocmai pentru ca avem aceste surse nu ne-am lansat in goana dupa economiile romanilor. Lichiditatea e buna, dar nu cu orice pret.

DB: Cea mai mare pondere a creditelor acordate de OTP sunt in valuta.Ce nivel de curs ar fi problematic pentru banca, in sensul ca ar conduce la cresterea restantelor?
LD: Daca nivelul ar ajunge la 4,8 lei/euro cred ca ar fi problematic si ar pune mai multa presiune pe portofoliul nostru.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...