Preşedinţia ungară a Consiliului UE va aduce în discuție în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg de săptămâna viitoare în ce situație se poate aplica integral acquis-ul Schengen în Bulgaria şi România, ne aduce la cunoștiință un comunicat al Consiliului, în timp ce Comisia Europeană va prezenta Barometrul Schengen, care indentifică evoluţiile din spaţiul de liberă circulaţie.
Miniştrii de interne se vor aduna în data de 10 octombrie la Luxemburg și vor face o analiză a situației generale a spaţiului Schengen.
Comisia Europeană va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care se referă la evoluţiile înregistrate, precum şi ameninţările şi evoluţiile emergente din spaţiul Schengen.
Miniştrii vor discuta punerea în aplicare a priorităţilor ciclului anual al Consiliului Schengen, iar părerile acestora se vor axa pe creşterea rezilienţei frontierelor externe, conform unui comunicat al Consiliului UE.
Preşedinţia ungară va expune, de asemenea, situaţia actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, mai menţionează comunicatul, reamintind că, la 30 decembrie 2023, Consiliul a decis eliminarea controalelor de la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România.
Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România va fi nevoie de o altă decizie a Consiliului, precizează sursa citată.
Te-ar putea interesa și: România, la răscruce: Alegerile în Austria decid soarta intrării în Schengen
Prin ocazia de față se va face o revizie la șansele României și Bulgariei de a adera la spațiul Schengen cu frontierele terestre. Până în mometul prezent, Austria nu a oferit niciun indiciu public că ar fi dispusă să sprijine o decizie politică în acest sens.
Cu toate acestea, autoritățile române și bulgare au declarat că au speranță că se va lua o hotărâre în privința aderării integrale a României şi Bulgariei la spaţiul liber de circulaţie până la finele lui 2024.
Cel din urmă Consiliu JAI din 2024 se va ține la Bruxelles la începutul lunii decembrie, ănsă decizia privind aderarea cu frontierele terestre la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei se poate lua în orice format, după cum s-a demonstrat în primul pas făcut pe 30 decembrie 2023, aprobat în scris de statele membre cu puţin timp înainte de sfârşitul anului.
Ai mai putea citi și: Ultimele 3 scenarii pentru aderarea României la Schengen. Victor Negrescu: „Trebuie să fim precauți”