- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Distribuitorii de medicamente: Ne cresc pierderile din cauza preturilor \”inghetate\”

12 May, 00:01 • razvan.codorean
Importatorii si distribuitorii de medicamente anunta pierderi de peste 20 de milioane de euro din cauza mentinerii unui "curs artificial" pentru moneda nationala in calculul pretului medicamentelor de import. Pentru ca Ministerul Sanatatii continua sa inghete cursul de referinta, firmele isi vor restrange activitatea si vor sa dea statul in judecata.
Distribuitorii de medicamente: Ne cresc pierderile din cauza preturilor \inghetate\

Mai mult de trei sferturi din medicamentele vandute pe piata romaneasca sunt aduse in prezent din import. Firmele care se ocupa de acest business sunt obligate de stat sa le vanda in Romania la un curs de referinta stabilit de comun acord odata la trei luni. Din aprilie 2007, insa, cursul nu a mai fost modificat, Ministerul Sanatatii inghetand preturile, fapt ce a determinat protestele importatorilor si distribuitorilor care isi vad afacerile afectate.

„Noi importam la 3,7 lei/euro, iar statul ne impune sa vindem la 3,3 lei. E o afacere proasta din start. Am pierdut, de la inceputul anului, circa 1% din afacere, numai datorita diferentei de curs. Leul s-a depreciat din aprilie anul trecut cu 11%, dintre care 2% numai in primele patru luni din acest an”, a declarat, pentru DailyBusiness, Ovidiu Buluc, proprietarul companiei Farmexim.

Farmexim, unul dintre cele mai importanti importatori si distribuitori de pe piata romaneasca, a realizat anul trecut afaceri de 151 de milioane de euro, conform estimarilor companiei.

Reuniti in Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) si Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM), investitorii din domeniu au declansat proteste ce au culminat, zilele trecute, cu „inghetarea” distributiei de medicamente catre spitale si celelalte unitati sanitare.

Potrivit ADMR si ADIM, in prezent, pentru peste 1.000 de medicamente nu sunt acoperite costurile de distributie.

„Incercam sa ii facem pe cei responsabili sa inteleaga ca avem niste business-uri, nu lucram la stat. Nu ne putem permite sa pierdem din cauza unei masuri cu vadit caracter electoral. Daca ei vor sa blocheze preturile la medicamente in perioada alegerilor, sa o faca pe cheltuielile lor, nu pe banii nostri”, a declarat, pentru DailyBusiness, presedintele ADMR, Viorel Vasile.

„Toate protestele pe care le-am facut s-au blocat de un adevarat zid. Ministerul Sanatatii a prelungit termenul la care vor fi recalculate preturile la 30 iulie si nu stiu daca vom rezista pana atunci, in conditiile in care, pana acum, am inregistrat pierderi de 20 de milioane de euro si, in plus, am redus sau chiar am sistat unele importuri”, a mai spus Vasile.

Nicolaescu respinge orice discutii privind cursul de calcul

Ministerul Sanatatii a anuntat, prin vocea ministrului Eugen Nicolaescu, ca nu exista niciun motiv pentru modificarea cursului de calcul a pretului medicamentelor ce vin din import.

Conform legii, ajustarea preturilor la medicamentele produse in tara se face la cursul de schimb valutar leu/euro, iar pentru cele din import se face in functie de cursul de schimb valutar aferent fiecarei valute.

Astfel, preturile medicamentelor de la producatorii autohtoni este fixat de Ministerul Sanatatii prin negociere, la care se adauga adaosul comercial maximal de distributie de 7,5%, fixat de asemenea de minister, precum si adaosul comercial de farmacie a carui medie reala este de 10-12%.

In privinta medicamentelor de import, tot Ministerul Sanatatii este cel care fixeaza preturile. Acestea pornesc de la cel mai mic pret al respectivului medicament in Bulgaria, Ungaria sau Cehia. Adaosul comercial maximal de import este de 8,5%, cel de distributie este de 7,5%, iar adaosul comercial de farmacie este cuprins intre 12% si 24%. Toate adaosurile sunt fixate de Ministerul Sanatatii.

Importatorii renunta la 10% din business

Urmare a deciziei Ministerului Sanatatii de a refuza, pentru moment, orice negociere privind cursul de referinta leu/euro, importatorii si distribuitorii de medicamente au anuntat ca vor renunta la importul a peste 1.000 de medicamente la care pierderile sunt cele mai accentuate, acestea reprezentand circa 10% din business-ul din piata medicamentelor.

„Vom evalua, la nivelul fiecarei companii, care este situatia si vom vedea ce medicamente nu vom mai importa. Vindem sub pretul pietei de mai multe luni si suntem intr-o continua pierdere. Cel mai probabil, vom sista importul la medicamentele in euro si franci elvetieni, unde diferenta de curs valutar este foarte mare”, a precizat, citat de NewsIn, presedintele Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM), Dragos Dinu.

Importatorii sunt decisi, pe de alta parte, sa dea in judecata Ministerul Sanatatii si sa ceara plata pagubelor, evaluate la 20 mil.euro.

„O sa ii dam in judecata, pentru ca alta solutie nu avem. Si-au propus sa tina preturile pe spatele importatorilor, ignorand legea si mecanismele economiei de piata”, a declarat, pentru DailyBusiness, presedintele Farmexim, Ovidiu Buluc.

Farmaciile raporteaza pierderi

Farmaciile sunt victime colaterale in razboiul dintre importatorii si distribuitorii de medicamente si Ministerul Sanatatii.

Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, spune ca pierderile vin atat pe segmentul preturilor cat si pe cel al distributiei de medicamente.

„Noi negociem cu distribuitorii un discount la un anumit nivel care ne permit sa supravietuim, in conditiile in care si asa mergem cu adaosuri comerciale de 2-3%, cele mai mici cred din economie. Cand insa distribuitorii inregistreaza pierderi din cauza cursului, nu ne mai ofera reduceri, iar planurile de plati se ingusteaza, fapt ce ne creeaza mari dificultati. In plus, o decizie de renuntare a importurilor a peste 1.000 de titluri de medicamente va duce la o reducere a ofertei din farmacii, adica o reducere a incasarilor. Este o situatie extrem de grava ce poate duce, intr-o perioada scurta de timp, la faliment pentru majoritatea farmaciilor, in special cele independente”, a declarat Lupuliasa.

Pe piata distributiei de medicamente activeaza in prezent peste 40 de companii, care controleaza 40 de depozite si au peste 8.000 de angajati. Primele 10 companii controleaza 80% din piata, au declarat reprezentantii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente.

Pe segmentul de retail – vanzari catre farmacii -, principalii jucatori sunt Mediplus, Relad, Fildas, Farmexim, Polisano si Farmexpert. In top se mai afla ADM Farm, Europharm, Montero, Gedeon Richter si Sindan.

Pe piata spitalelor, Relad este principalul jucator, urmat de companii precum Sindan, Polisano, Fildas, Farmexpert, Farmexim, A&A, Mediplus, Europharm si Dita Import-Export.

Conform ultimelor estimari, piata romaneasca de produse farmaceutice a valorat anul trecut 1,8 miliarde euro si ar putea depasi anul acesta 2 miliarde de euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce drepturi au pasagerii
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce ...
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile