- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ditescu, BCR Pensii: Am atras 25-30% dintre clientii repartizati anul acesta

01 Sep, 00:01 • adrian.mihaltianu
Simona Ditescu, CEO BCR Administrare Fond de Pensii, a vorbit intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro despre piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), comentand despre randamente, investitii, conturi goale, dar si planurile de dezvoltare ale companiei pentru urmatorii ani.
Ditescu, BCR Pensii: Am atras 25-30% dintre clientii repartizati anul acesta

Fondul de pensii administrat de BCR are in prezent 132.000 participanti, din care 4.200 au fost repartizati aleatoriu pe 20 august, pentru luna de referinta iunie 2008, si o cota de piata de 3%.

DailyBusiness: Cu cat estimati ca va creste numarul participantilor la fond pana la sfarsitul anului?
Simona Ditescu: Vrem sa crestem destul de mult in comparatie cu piata, referindu-ne strict la clientii care sunt stransi anul acesta, nu la cei din campania de aderare. In primele luni ale anului, dupa campanie, am raportat aproximativ 25-30% din piata. Speram sa pastram constanta aceasta cota de piata din clientii noi. Probabil ca pana la sfarsitul anului vom ajunge la 150.000 de clienti pe care ii vom strange prin forte proprii.

DB: Cum s-a desfasurat repartizarea aleatorie din august?
SD: Au fost multi clienti distribuiti aleatoriu si mult mai putini stransi de fonduri, ceea ce inseamna ca nu s-a ajuns la clientii respectivi, iar oamenii nu sunt inca foarte constienti de aceste pensii private obligatorii. Acestia neglijeaza sa se inscrie la un fond de pensii si din aceasta cauza sunt repartizati aleatoriu. Numarul total al participantilor repartizati aleatoriu in aceasta luna a fost de 138.181 (pentru luna de referinta iunie – n.r.)

DB: Ce cota de piata vreti sa atingeti in urmatorii ani?
SD: Noi avem acum o cota de piata de circa 3%, pe participanti. O cota mai mare o avem pe valoarea activelor. In viitorul apropiat dorim sa ajungem la o cota de 4-5%. Nu putem creste foarte mult intrucat piata noua este destul de mica. Oamenii care intra in fiecare an in campul muncii sunt putini.

DB: In urma cu cateva luni ati spus ca doriti sa achizitionati un alt fond de pensii pentru a consolida pozitia pe piata. Mai este valabila intentia?
SD: Da. Nu excludem aceasta posibilitate, insa deocamdata nu s-a perfectat nimic. Insa exista intentia sa ne consolidam o pozitie pe piata din Romania. Pentru ca avem o forta de distributie a BCR care exista in toata tara si care poate acapara o bucata mare dintre clienti. Pe termen lung vrem sa ne consolidam din ce in ce mai mult pozitia si daca putem achizitiona sau fuziona cu un alt fond de pensii, vom atrage un numar mare de clienti dintr-o data.

[quote]De la o cota de piata de 3% in prezent, pe o perioada de 10-12 ani, cum avem noi business plan-ul, chiar daca nu achizitionam nici un alt fond, tindem spre o cota de 7-8%[/quote]

DB: Cu cati agenti mai lucrati in prezent?
SD: S-a pastrat un numar de 60-70% din agentii pe care i-am avut in campania de aderare. Nu neaparat ca ceilalti si-au reziliat contractul, dar nu mai lucreaza activ. Deci mai sunt aproximativ 3.000 de agenti activi.

DB: Care este ponderea aderentilor ce au peste 35 de ani?
SD: Ne-a mirat si pe noi faptul ca exista foarte multi clienti care au peste 35 de ani, acestia nefiind obligati sa adere la un fond de pensii si totusi au facut-o. Ponderea lor este de peste 20% din totalul participantilor.

DB: Cat a incasat pana in prezent fondul administrat de BCR?
SD: Dupa primele patru etape de incasare a contributiilor, fondul a primit peste 12 milioane lei (3,5 mil. euro). Din acestia, 3,3 milioane lei (950.000 euro) au fost virati pe 20 august de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), aferenti lunii de referinta iunie.

DB: In ce au fost investiti banii?
SD: Banii au fost investiti conform prospectului nostru de pensii, totusi luand in considerare si derogarea CSSPP, de a investi mai mult de 20% in depozite. Am facut investitii si in titluri de stat si tindem sa avem o pondere de 65% in aceste investitii. De indata ce va expira derogarea de la CSSPP, vom adera la structura tinta din schema noastra de pensii. Acum avem investitii in actiuni pe piata romaneasca, in obligatiuni corporatiste, in titluri de stat si in depozite.

DB: Ce plasamente considerati ca vor fi cele mai profitabile pe termen lung?
SD: In paleta unui fond de pensii intra mai multe tipuri de investitii. Unele au randamente certe, cum sunt titlurile de stat si depozitele, altele nu, cum sunt actiunile. Trebuie balansate aceste doua tipuri de instrumente astfel incat sa obtii un randament cat mai mare.

[quote]Partea de actiuni sigur va face diferenta de la un fond la altul. Depinde de fiecare fond in ce actiuni a investit si ce procent din total active[/quote]
DB: Ce randament are compania in prezent?
SD: In prezent, valoarea unitara a activului net este in jur de 9,7 (ceea ce reprezinta un randament negativ, de -3% – n.r.). Estimam ca aceasta valoare va creste iar, in functie de conditiile macroeconomice. Avand investiti o parte din bani in actiuni depindem de evolutia actiunilor. Probabil in prima parte a anului viitor isi va reveni intreaga bursa din Romania, ce depinde foarte mult de bursele din alte state.

DB: Cand credeti ca vor fi relevante randamentele?
SD: Consider ca este prematur sa vorbim despre randamente dupa trei luni de zile. Peste un an, un an si jumatate poti intr-adevar sa vezi care sunt ramdamentele. Cand isi va reveni Bursa vor fi cresteri destul de mari, pentru ca Bursa isi revine zilnic cu cateva procente, ceea ce nu poti sa obtii ca randament la nici un alt tip de investitii. Bursa este un instrument de investitii riscant dar, conform CSSPP, dupa 6 luni de investitii (din noiembrie – n.r.) toate fondurile va trebui sa se alinieze la prospect si toate trebuie sa investeasca si in actiuni, in functie de schema fircaruia.

DB: In ce tipuri de actiuni este bine sa investeasca un fond de pensii?
SD: Aceasta parte destul de riscanta poate aduce profit mare, dar si pierderi. Insa, pe termen lung, cele mai bune investitii trebuie facute in actiuni bine fundamentate, de tipul financiar-bancar, energie sau diverse domenii care merg bine si companii care au profituri bune. Acum suntem si conectati la piata din afara. Bursa din Romania scade in functie de scaderea burselor din alte tari, numai ca la noi scade mult mai mult. Daca in SUA bursa scade cu 1-2 procente, la noi scade cu 3-4 procente.

DB: Cate conturi goale are fondul administrat de BCR?
SD: Dupa ultima raportare, avem 28.325 de conturi goale. Acestea se pot umple oricand. O persoana cu contul gol este oricum participant pentru ca a contribuit la sistemul de pensii public. Daca acum nu mai contribuie inseamna ca nu mai are serviciu deocamdata sau lucreaza in alta tara, dar ramane participant la fondul de pensii, iar cand se angajeaza i se vireaza automat contributia.

[quote]Se tinde ca numarul de conturi goale sa devina din ce in ce mai mic, sa se regleze piata. Nu scade foarte mult odata, dar zero nu va fi niciodata. Tot timpul vor fi conturi goale.[/quote]

DB: Ce schimbari credeti ca vor aparea pe piata pensiilor obligatorii in urmatorii ani?
SD: In primul rand, numarul de fonduri care este acum in piata probabil ca va scadea, pentru ca sunt unele fonduri cu un numar mic de clienti si nu pot rezista. Cheltuielile au fost foarte mari si pentru a mentine pe piata o companie, un administrator are nevoie de sustinere financiara pentru ca veniturile pe care le primesc de la clienti sunt limitate, doar doua comisioane care sunt destul de mici.

Tot timpul este nevoie de infuzie de capital, plus ca exista in lege un numar minim de participanti, de 50.000 ce trebuie atins in trei ani. Piata se va restrange in urmatorul an si jumatate. Vor ramane probabil maxim 10 administratori de pensii obligatorii (dupa ce initial au fost 18, in prezent mai sunt 14 – n.r.).

DB: Din conducerea administratorilor de pensii obligatorii au plecat mai multi directori executivi. Care credeti ca au fost motivele?
SD: Probabil ca fiecare a avut motivele lui sa faca acest lucru. Intr-adevar, acesta este un business atipic. In Romania este primul de acest gen in care toata activitatea de vanzare s-a concentrat in 4 luni. In aceste luni „motoarele” au fost turate la maxim.

Sunt mai multe motive pentru care anume executivi au parasit sistemul, nu pot decat sa presupun ca pentru unii dintre ei participarea la acest sistem a fost un start ce le-a facilitat oportunitati mai bune sau poate neatingerea tintelor i-a orientat spre alt domeniu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți afectați
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți ...
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele zgurii” după retragere
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele ...
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!