Acesta este al doilea grup financiar norvegian care lanseaza obligatiuni in moneda romaneasca, dupa banca Eksportfinans.
Obligatiunile lansate de DnB NOR Group ofera un randament anual de 7,1%, potrivit datelor publicate de piata luxemburgheza. Emisiunea realizata de DnB NOR este a 14-a listata pe Bursa din Luxemburg si a doua realizata in luna mai 2007. In septembrie 2006, banca Eksportfinans lansase o serie similara de obligatiuni in lei, pe bursa din Londra, cu scadenta la trei ani, cu dobanda anuala de 6,50%, in valoare de 175 milioane lei (33,71 milioane lire sterline).
Obligatiunile listate la Luxemburg au fost emise de DnB NOR Bank ASA, parte a grupului, care a incheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 2,415 miliarde coroane norvegiene (297,45 milioane euro) si avea active de 1.124 miliarde de coroane norvegiene (138,4 miliarde euro) la finalul lunii martie, potrivit raportului financiar publicat de banca.
Pe piata de capital din Luxemburg sunt cotate 14 emisiuni obligatare in lei, in valoare totala de 3,67 miliarde lei (1,12 miliarde euro), potrivit datelor publicate de bursa din Luxemburg.
Leul, o poveste de succes
Interesul investitorilor pentru aceste titluri vine in special din diferenta dintre dobanzile oferite de plasamente in lei fata de cele ale altor valute, asociata cu aprecierea leului din ultimii doi ani, a declarat presedintele Raiffeisen Asset Management, Mihail Ion.
Interesul pe piata din Luxemburg are drept cauza costurile mai mici de emisiune, birocratia redusa si posibile avantaje fiscale, a mai spus Ion.
Principalii cumparatori de astfel de titluri sunt fondurile straine de investitii cu abordare regionala, care fac plasamente in mai multe monede precum forintul, coroana ceha sau leul, a mai precizat presedintele Raiffeisen Asset Management, pentru NewsIn.
Leul, listat si pe alte burse externe
In prezent, exista obligatiuni corporative listate in lei pe bursele din Luxemburg, Viena si Londra, valoarea lor depasind 4 miliarde lei (1,22 miliarde euro). Cei mai importanti emitenti sunt institutiile financiare straine cu afaceri in Romania.
BRD – Groupe Societe Generale (SocGen), Grupul financiar german Kreditanstalt Fuer Wiederaufbau (KfW), banca olandeza Rabobank si EFG Hellas PLC, sobsidiara londoneza a grupului financiar grec EFG Eurobank Ergasias (actionarul majoritar al Bancpost), National Bank of Greece (NBG), actionar majoritar la Banca Romaneasca, Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) – actionarul majoritar al HVB Tiriac Bank si Unicredit Romania, au lansat in ultimii 2 ani obligatiuni in moneda romaneasca.
In prezent, pe Bursa de Valori din Viena sunt listate doua emisiuni de obligatiuni corporative in lei ale bancii Dexia Kommunalkredit (Dexia-Kom), specializata in finantarea pe termen lung a sectorului public, care are afaceri si pe piata romanesca. Prima, pe trei ani, a fost lansata in luna iunie a anului trecut, are o valoare de 55 milioane lei (16,8 mil. euro) si dobanda variabila, iar a doua, pe cinci ani, in valoare de 100 milioane lei (30,7 mil. euro) si dobanda de 7,05% pe an, a fost lansata in octombrie 2006.
Si pe piata japoneza se afla in derulare o emisiune de obligatiuni in lei. Emisiunea, lansata anul trecut de banca daneza KommuneKredit, are o valoare totala de 45 milioane lei (13,8 mil. euro), cu dobanda anuala de 5,85%, si se va derula pana in 2013.