- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Doar 20% dintre noii angajati isi aleg singuri fondul de pensii private

06 Apr, 14:45 • adrian.mihaltianu
Aproximativ 20% dintre tinerii care intra in campul muncii isi aleg singuri fondul de pensii private obligatorii (Pilon II) la care sa cotizeze, restul fiind repartizati aleatoriu, a declarat miercuri Radu Bragarea (foto), directorul general al Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.
Doar 20% dintre noii angajati isi aleg singuri fondul de pensii private

Repartizarea aleatorie se face de catre Casa Nationala de Pensii, printr-un sistem informatic.

„Datorita slabei cunoasteri a pensiilor private obligatorii, majoritatea oamenilor care intra in campul muncii, fiind foarte tineri, nu aleg o societate si sunt distribuiti aleatoriu. Astfel, doar 20% dintre acestia fac o alegere activa a unui fond de pensii”, a spus Bragarea.

O explicatie a acestei situatii ar putea fi faptul ca tinerii inca nu se preocupa foarte mult de viitorul lor financiar. Pe de alta parte, nici nu exista o educatie in scoala sau facultati pentru a-i face constienti pe tineri si a-i face sa se gandeasca la situatia financiara pe termen lung.

Potrivit lui Bragarea, lunar intra in sistem intre 15.000 si 25.000 de participanti.

Un impuls pe care l-ar putea primi piata pensiilor obligatorii in acest an vine din includerea in sistem a angajatilor din armata, politie si servicii speciale.

„Pe Pilonul II vor intra in acest an proximativ 200.000 de participanti din armata, politie, servicii secrete. Legea exista, ei trebuie sa faca parte din sistemul privat, numai ca nu exista normele de aplicare si nu se stie cum se va face aderarea acestor persoane. De la 1 ianuarie, prin noua lege, angajatorii lor sunt obligati sa contribuie pe pensiile obligatorii in numele salariatilor”, a spus seful Eureko Pensii.

„Contributia se plateste de la 1 ianuarie, dar inca nu se vireaza catre fondurile de pensii. Banii sunt undeva pe drum”, a mai spus Radu Bragarea.

El a precizat ca, teoretic, cand se vor publica normele trebuie sa vina si contributiile la fonduri.

„Destinatia acestor contributii sunt fondurile de pensii doar ca oamenii inca nu au aderat. Evidentele sunt tinute de casele de pensii sectoriale”, a precizat oficialul Eureko.

Rata participantilor care nu contribuie constant a urcat la peste 30%

Ponderea participantilor la fondurile de pensii obligatorii (Pilon II) care nu au contribuit lunar la sistem a urcat in acest an la peste 30%, dupa ce anul trecut era sub acest nivel, a declarat Radu Bragarea.

Acestia nu au contribuit intr-o luna sau pe o perioada mai mare de timp.

Sunt oameni care au contribuit candva i-ar acest lucru nu se mai intampla. Printre cauze se numara: intrarea in somaj, munca la negru sau au plecat in strainatate.

Ei pot relua oricand plata contributiilor.

In acelasi timp, conturile goale (care nu au primit nicio contributie desi apar in avidentele CNPAS) sunt intr-o continua scadere, la un procent de 6%, fata de circa 7% anul trecut.

Pentru acest an, contributia la Pilonul II este de 3% din venitul brut al participantilor, in crestere cu 0,5 puncte procentuale fata de anul precedent.

Potrivit ultimelor date oficiale, la sfarsitul lunii februarie, cele noua fonduri de pensii obligatorii administrau active nete in valoare de 4,68 miliarde de lei si aveau peste 5,24 miliarde de participanti.

In acelasi timp, Eureko Pensii avea 374.055 participanti (circa 7% din totalul pietei) si administra active nete de 257,78 milioane de lei.

Urmărește Daily Business pe Google News