- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Doar 6% dintre romani si-au facut asigurari obligatorii de locuinte

08 Mar, 09:58 • adrian.mihaltianu
Companiile membre ale PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) au incheiat in perioada 15 iulie 2010 - 4 martie 2011 un numar de 461.627 de polite de asigurare obligatorie a locuintei (PAD-uri), a declarat marti Marius Bulugea, directorul general al Pool-ului.
Doar 6% dintre romani si-au facut asigurari obligatorii de locuinte

Cele aproape 462.000 de locuinte asigurate reprezinta aproape 6% din totalul locuintelor din Romania.

Dintre PAD-urile incheiate, 389.626 sunt pentru locuinte de tip A si 72.001 sunt pentru locuinte de tip B.

Numarul total de locuinte, la finele anului 2009, potrivit ultimelor date oficiale de la INS, era de 8,385 milioane de unitati, dintre care 4,5 milioane in mediul urban si 3,9 milioane in mediul rural.

In Bucuresti erau 793.000 de locuinte.

Dintre dezastrele naturale, inundatiile produc cele mai mari pagube.

Astfel, in ultimii cinci ani, pagubele totale produse de inundatii au fost de peste 3 mld. euro in Romania, fiind afectate aproximativ 62.000 de locuinte, din care 15.600 au fost distruse in totalitate.

Asigurarea obligatorie de locuinte acopera 3 riscuri: cutremur, inundatii si alunecari de teren. Polita este valabila 12 luni.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate comerciala de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare care sunt autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.

Companiile membre PAID sunt: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe Romania Asigurare, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance.

Asigurarea obligatorie a locuintei costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A reprezinta constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B este constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Urmărește Daily Business pe Google News