Pana la inceperea etapei de colectare a contributiilor clientilor, 4 companii de pe piata pensiilor obligatorii (pilonul II) din cele 18 care au participat la start, Marfin, Zepter, MKB Romexterra si AG2R au solicitat retragerea de pe piata. Astfel, in prezent, 14 firme activeaza pe aceasta piata
Cele 4 societati aveau 4.854 de participanti, care insumau doar 0,1% din numarul total de aderenti la sistemul pensiilor private obligatorii la acea data.
„Este probabil ca fondurile de pensii private obligatorii care au atras un numar mic de participanti sa isi vanda portofoliile in urmatorii 2-3 ani si sa ramana pe piata doar 50% dintre fondurile care au fost autorizate initial”, a declarat pentru NewsIn Emilia Bunea, directorul general al ING Fond de Pensii.
Ea a explicat ca fondurile mici vor fi absorbite de fondurile mai mari nu doar din nevoia acestora din urma de a creste, „cat mai ales din cauza costurilor operationale fixe necesare, chiar si in administrarea unui fond mai mic”.
„S-ar putea chiar ca participantii din aceste fonduri sa se transfere inainte ca administratorii sa poata negocia transferul lor catre alti administratori”, a adaugat Bunea.
Prima tranzactie de pe piata pensiilor obligatorii a fost anuntata la sfarsitul lui septembrie, de catre grupul Banca Comerciala Romana (BCR), care s-a inteles cu actionarii administratorului Omniasig Pensii pentru preluarea acestuia.
Valoarea Omniasig Pensii a fost estimata la circa 13-13,5 milioane euro.
„Dupa anuntul recent privind prima tranzactie de pe piata de pensii obligatorii si avand in vedere cerintele legislative, probabil ca peste 3 ani vor mai ramane pe piata doar 9 fonduri, restul fiind nevoite sa ia parte la procesul de consolidare a pietei”, a declarat Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private.
Potrivit legii, un fond de pensii trebuie sa aiba cel putin 50.000 de participanti dupa primii 3 ani de la data constituirii ca sa ramana pe piata. In prezent, 4 din cele 14 fonduri de pe piata au mai putin de 50.000 de clienti, ceea ce le face susceptibile pentru preluari.
Alti reprezentanti din piata, precum Ioan Vreme (Generali), Mihai Coca-Cozma (AIG), Eugen Voicu (Aviva), sunt mai optimisti si considera ca pe pilonul II vor ramane 10 jucatori.
Piata pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 498,3 milioane lei (133,5 milioane euro) la sfarsitul lui septembrie, in crestere cu 26,5% fata de luna anterioara.