- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Dobanda \”prime-rate\” va fi eliminata din calculul costurilor la credite. Vor fi afectati clientii?

22 Jun, 00:01 • gecad.net
Bancile vor fi nevoite in urmatoarele 3 luni sa elimine factorii subiectivi si neclari in functie de care se calculeaza dobanzile la credite (asa numitele "prime-rate") si sa le inlocuiasca cu indici obiectivi si transparenti. Potrivit noii ordonante privind consumatorii de credite, dobanzile la creditele cu dobanda variabila vor fi calculate in functie de Euribor / Robor + o marja. La ce trebuie sa se astepte clientii direct vizati?
Dobanda \prime-rate\ va fi eliminata din calculul costurilor la credite. Vor fi afectati clientii?

Desi unii bancheri spun ca modificarile in modul de calcul sunt costisitoare, si ca deci creditele ar trebui sa se scumpeasca, alte voci atrag atentia ca bancile si-ar putea pierde clientii daca vor mari costul imprumuturilor.

Ce sunt prime-rate-urile? Acestea au aparut in 2009, cand dobanzile de pe piata locala interbancara (in functie de care sunt calculate dobanzile variabile al credite) au fluctuat foarte tare, iar bancherii si-au pus problema in ce mod ar putea sa nu mai transmita aceasta variatie de costuri clientilor si sa scada astfel riscul de neplata a creditelor.

Ei au inventat atunci o cotatie proprie, denumita prime-rate, care ramane la acelasi nivel pentru o perioada mai indelungata de timp, asa incat banca nu transfera catre clienti variatiile de costuri.

Toate contractele care implica acesta dobanda vor trebui schimbate, in conditiile in care ordonanta de urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, intrata luni in vigoare, impune ca toate dobanzile variabile sa fie calculate in functie de dobanzile interbancare Euribor, Robor si Libor, la care se adauga o marja.

La ce ar trebui sa se astepte clientii care au luat credite cu dobanzi legate de prime-rate?
Atat Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, cat si Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, banci care folosesc pentru contractele de credit indicatorul prime rate, au declarat ca vor transpune reglementarile ordonantei dar nu au dorit sa precizeze ce urmare ar putea avea modificarile asupra costurilor creditelor persoanelor fizice.

Unii reprezentanti ai pietei sunt de parere ca trecerea la noua formula de calcul nu va afecta costul total al creditului.

„Cred ca bancile vor fi mult mai atente in legatura cu costurile pe care le percep clientilor, asa ca nu vor majora aceste costuri. Asta deoarece clientii vor avea, potrivit aceleiasi ordonante, si posibilitatea sa isi transfere creditele la alta banca fara a mai suporta costul de rambursare anticipata”, a declarat pentru DailyBusiness.ro un reprezentant bancar.

Exista si alte argumente care sustin ideea potrivit careia costul creditelor legate de dobanzile bancilor nu ar avea de ce sa creasca. Astfel, nivelul la care multe banci au fixat prime rate-urile este destul de ridicat, asa incat ar putea absorbi usor costurile cu modificarile necesare.

De exemplu, CEC Bank practica o prime rate de circa 9,9% la creditele in lei. Dobanda ar trebui sa acopere in mod normal costurile de imprumut ale bancii de pe piata interbancara, deci dobanzile interbancare, dar acestea s-au situat mult mai jos in primul trimestru, doar intre 4% si 6%.

Totodata, Banca Transilvania are un prime rate de 5% la euro, in conditiile in care dobanda interbancara Euribor este sub nivelul de 1% si nu a mai urcat la 5% din ultimele luni din 2008.

Unii sefi de banci sustin totusi ca noile modificari vor scumpi automat creditele, pentru a acoperi astfel costurile legate de schimbarea contractelor si implementarea prevederilor legate de schimbarea modului de calcul al dobanzilor.

Noua ordonanta rezolva multe dintre problemele pe care romanii le aveau cu bancile. Cele mai importante modificari ale ei se refera la anularea comisionului de rambursare in avans pentru cerditele cu dobanda varibila, anularea comisionului de risc, a celui de retragere a creditului si a comisionului de analiza a dosarului, daca imprumutul nu se mai acorda.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci