Dat fiind faptul că băncile au renunțat anul trecut la bătălia ofertelor menite să atragă depozitele de la clienți, dobânzile au scăzut, citează profit.ro. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că inflația este una dintre cele mai mari din ultimele două decenii. Modificări de interes ar putea apărea și la indicele ROBOR.
Dobânzile pentru depozitele bancare și ratele de referință interbancare au scăzut. Cu toate acestea, creditele s-au scumpit din nou. Începutul acestui an anunță atât creșteri pentru dobânzile ratei variabile, cât și scăderea ROBOR.
În pandemie, dobânda pentru depozitele bancare era de 1,2%. Anul trecut, Banca Națională a României a adus-o la 6,75%, iar odată cu începutul anului curent, aceasta este de 7%. Cu toate acestea, se poate observa o scădere a dobânzii medii, imediat după luna octombrie a anului trecut, atunci când aceasta era de 7,3%.
Lunile noiembrie și decembrie sunt descrise de excesul de lichiditate la care piața a trecut, astfel, băncile erau puse în postura în care erau obligate să liciteze în sus pentru depozite. Acest aspect s-a resimțit cel mai mult în cadrul firmelor, acolo unde media a scăzut cu 1 punct procentual, la 6,5%. În tot acest timp, dobânzile persoanelor fizice au crescut cu 0,2 puncte procentuale la 7,1%.
Este de așteptat ca dobânzile pentru depozitele bancare să scadă în continuare, având în vedere că lichiditatea din sistem a înregistrat un nivel record. Procentul aplicat capitalului pentru creditele noi în lei a scăzut la 9,7% în decembrie 2022, față de luna noiembie, atunci când era de 10%. Pe de altă parte, dobânda medie efectivă (DAE) a crescut în decembrie pentru a patra lună la rând.
DAE a ajuns la cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 9 ani. Creditele de consum aveau o dobândă de 14%. Împrumuturile pentru locuințe au crescut cu 0,2 puncte procentuale (7,4%). În schimb, creditele pentru firme în lei s-au ieftinit cu aproape 0,3 puncte procentuale, desemnând o media anuală de 10% a dobânzii.
Rata medie la tranzacțiile interbancare a scăzut cu 0,5 puncte procentuale, ajungând la 5,8%. Pentru creditele în sold, după 14 luni de creștere consecutivă, dobânda medie la lei a scăzut la 9,3%.
Lichiditatea în exces a dus la scăderea dobânzilor din piața interbancară, iar implicit, la micșorarea procentelor de la credite. Se consideră că pe parcursul acestui an inclusiv ROBOR va suferi modificări. Cotațiile indicelui au scăzut pe toate scadențele. Tendința a continuat până în prima jumătate a lunii februarie, motiv pentru care, media indicelui ROBOR a ajuns la 7,1% (analizată la 3 luni).