Bancile au deprins un nou mod de a face business saptamanile trecute, pe fondul crizei de lichiditate care a marcat piata interbancara, scotand la vanzare leii la dobanzi de 100% pe an sau chiar peste, pentru creditele overnight, niveluri de dobanzi la care au reusit sa si plaseze banii, in principal speculatorilor straini.
Desi goana dupa lei s-a mai potolit in ultimele zile, bancile au prins gustul dobanzilor mari, care sunt inca la cotatii de 20 -30% pe an, in functie de maturitatea creditului, iar plasamentele se fac in special catre jucatori locali.
Astfel, pentru depozitele overnight dobanzile au urcat vineri pana la 20% pe an, pentru cele la o saptamana pana la 25% pe an, iar pentru depozitele cu maturitate la o luna pana la 30% pe an, si au existat tranzactii care s-au facut si la aceste cote, dupa cum a declarat pentru DailyBusiness.ro unul din dealerii de pe piata interbancara.
„90% din cei care au facut tranzactii in ultimele zile au fost bancile locale. Jucatorii straini nu cred ca au trecut de un procent de 10%”, a declarat acesta.
El a explicat ca de multe ori e vorba de sume mici, iar la acest nivel de impurmut dobanzile foarte mari pe termen scurt sunt suportabile.
Si Cristian Sporis, seful trezoreriei Raiffeisen Bank Romania, considera ca imprumuturi pe termeni scurt, chiar la niveluri mari de dobanzi, pot fi accetabile pentru debitori. El a mentionat insa ca banca pe care o reprezinta nu a facut trazactii la acest nivel, si crede ca este vorba doar de cotele afisate de banci, nu de cele la care sunt efectuate tranzactiile.
In opinia sefului trezoreriei Raiffeisen Bank, dobanzile interbancare au revenit deja la niveluri convenabile, si ar putea cobori pana in preajma nivelului dobanzii cheie, de 10,25% pe an, in cateva zile.
La randul sau, dealerul citat mai sus considera ca nivelul dobanzilor ar putea scadea sub cel al facilitatii de credit a bancii centrale, Lombard, care este in prezent de 14,25% pe an, in una-doua saptamani, revenirea urmand sa fie treptata.