- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Dochia, consultant: Increderea a inceput sa revina usor in randul institutiilor financiare

26 Mar, 00:01 • gecad.net
Parcursul economiei din urmatoarele luni va fi decisiv pentru ca agentiile de rating sa decida daca este cazul sa imbunatateasca notele acordate Romaniei, lucru care implicit ar ieftini obtinerea imprumuturilor, a declarat pentru DailyBusiness.ro Aurelian Dochia, CEO al firmei de consultanta Concept consultanta economica&afaceri.
Dochia, consultant: Increderea a inceput sa revina usor in randul institutiilor financiare

DailyBusiness.ro :

O mare parte din fondurile acordate de institutiile financiare se vor indrepta spre investitii care vor fi realizate pe baza de proiecte. Romania nu a excelat in ultimul timp la atragerea de fonduri prin proiecte. Ce credeti ca se va intampla cu aceste imprumuturi?
Aurelian Dochia : Primul ministru a spus de multe ori ca proiectele, mai ales cele de infrastructura, vor fi o prioritate si au inceput deja sa se faca presiuni asupra intregului aparat administrativ ca aceste proiecte sa avanseze. Ar trebui sa vedem rezultatele. Partea buna este ca un acord cu aceste institutii va asigura fondurile necesare pentru cofinantarea acestor proiecte, mai ales in conditiile in care deficitul bugetar al Romaniei era destul de mare, deci nu ar fi putut fi vorba de cofinantari de la buget.

DB: In perioada de negociere a acordului cu FMI, Moody’s, singura din cele trei mari agentii de rating care nu a plasat Romania sub nivelul „investment grade”, acordat tarilor stabile economic, a anuntat ca va mentine ratingul tarii in categoria investment grade, cu perspectiva stabila. Cand am putea vedea semnale pozitive si de la Standard&Poor’s si Fitch?
AD: Acest acord de imprumut ar putea avea o oarecare importanta asupra ratingurilor acordate Romaniei. Cred insa ca, inainte de a da calificative Romaniei, cele doua agentii vor astepta cateva luni pentru a vedea in ce directie se indreapta economia.

Sunt cativa indicatori importanti avuti in vedere. Unul este deficitul extern, unde am inregistrat o evolutie pozitiva in ultimele luni, acesta comprimandu-se serios. Apoi, vor fi urmarite intrarile de capital. Marile banci au declarat ca au intentia sa isi mentina expunerea pe Romania, asa ca nu am intrat in scenariile pesimiste care se prefigurau. Cred ca in trimestrul trei am putea vedea o decizie a agentiilor de rating in privinta Romaniei.

DB: Cum va influenta costul riscului de tara (CDS, o marja care se adauga la costul creditelor contractate de banci din exterior – n.r.), semnarea acordului cu FMI si cum a evoluat acesta in ultimele zile, pe fondul discutiilor legate de acest acord?
AD: A fost o usoara scadere, de la 6,5 puncte procentuale. Daca se confirma imbunatatirea perspectivei Romaniei, sigur acest aspect se va reflecta si sub forma scaderii CDS-ului. E imposibil de prezis insa la ce nivel va ajunge acesta.

DB: Am putea vedea curand o revenire a acestui indice la nivelul de dinainte de adancirea crizei, respectiv circa 1,5 puncte procentuale, ceea ce ar inseamna automat o scadere masiva a costurilor la imprumuturi?
AD: Nici in 2008, nici in 2009 nu cred ca am putea vedea un nivel al CDS apropiat de cel din 2007. Este imbucurator insa ca increderea a inceput sa revina usor la nivelul institutiilor financiare, iar in ultimele zile am observat cateva initiative de relaxare a creditarii, in sensul scaderii dobanzilor.

Cand creditarea este foarte scumpa, imprumuturile sunt practic strangulate. Sunt putine afaceri care isi permit sa se finanteze la aceste costuri. Intreprinderile trebuie sa se poata finanta la dobanzi rezonabile.

DB: Deci bani exista la nivelul bancilor, dar sunt inca foarte greu plasati?
AD: Da. Cred ca este falsa ideea ca bancile au fost cele care au stopat creditarea. De fapt a fost o problema de cerere. Atunci cand se incearca contractarea unui credit iti faci un calcul al rentabilitatii, or la costuri mari un imprumut nu e rentabil. Deci stoparea creditarii e o problema de risc si de cost, nu de lichiditate.

DB: Cum va asteptati sa fie 2009 din punct de vedere al creditarii?
AD: E clar ca vom avea o evolutie diferentiata a creditarii la nivelul sistemului bancar, iar 2009 va fi un an al bancilor care au lichiditate. Bancile care au depins foarte mult de finantarea externa va trebui sa isi revizuiasca pozitiile si sa vada in ce masura banca mama va avea aceeasi disponibilitate in a-i finanta. Exista banci care au probleme la ele acasa, si nu vor mai putea finanta bancile locale. Per total sistem financiar, cred ca va exista o evolutie buna a cresterii finantarii, de peste 15%, in termeni nominali.

DB: Cum va asteptati sa evolueze investitiile straine directe?
AD: Trebuie sa tinem cont ca investitiile straine directe au un grad mai mare de inertie si nu sunt la fel de fluctuante ca veniturile de pe pietele speculative. Asa ca firmele care au demarat deja o investitie in Romania, o vor continua. Daca in 2008 am avut investitii de 9 miliarde de euro ma astept ca si in 2009 sa vina investitii de circa 5-6 miliarde de euro.

DB: Care sunt principalele riscuri care planeaza asupra imbunatatirii situatiei economiei a Romaniei?
AD: Evolutia mediului extern. Romania a importat aceasta criza si nu o va putea depasi daca situatia internationala nu se schimba. In prezent, toata lumea e cu ochii pe Statele Unite ale Americii, pentru a vedea ce solutii se iau pentru ajuta economia americana sa iasa din criza. Daca situatia continua sa fie dramatica in exterior, aceasta poate fi ca un virus care se raspandeste. Iar odata ce virusul conduce la restructurarea capacitatii de productie, e greu sa iti revii la capacitatea normala.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci