„Sumele tampon constituite de Trazorerie acopera mai mult decat suma care trebuie rambursata in luna iulie. Nu este nicio presiune de suma pentru Finante la licitatia de miercuri”, a raspus Dragoi, intrebat de ce Ministerul Finantelor a setat valoarea indicativa a emisiunii la 600 de milioane euro, in conditiile in care BNR a eliberat in piata 1,3 miliarde euro, iar sumele de plata scadente in iulie depasesc 2,5 miliarde euro.
Secretarul de stat in MFP a refuzat sa dea detalii privind bufferul constituit de Trezorerie, dar nu a negat ca cele mai multe incasari din transele primite de la Comisia Europeana au fost directionate catre acest fond tampon.
La sfarsitul lunii iulie 2010, Finantele au vandut certificate de trezorerie in euro cu scadenta la un an, de 1,213 miliarde de euro, de trei ori mai mult comparativ cu valoarea programata, de 400 de milioane de euro, la o dobanda de 4,9% pe an.
Cu doi ani in urma, Trezoreria a atras tot de pe piata interna un imprumut sindicalizat de 1,2 miliarde euro, care va avea scadenta pe 23 iulie.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la inceputul lunii aprilie ca banca centrala a redus rata rezervelor minime in valuta pentru a crea lichiditate in piata, avand in vedere rambursarile mari in valuta ale Ministrului Finantelor, dar si pentru a oferi flexibilitate bancilor in conditiile evolutiilor internationale.
Isarescu a precizat atunci ca suma eliberata in piata se ridica la 1,3 miliarde euro.
La sfarsitul saptamanii trecute, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca vrea sa atraga, miercuri, 600 de milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni in euro cu scadenta la trei ani, aceasta operatiune fiind al saselea imprumut in moneda europeana din ultimii doi ani.
Rata cuponului va fi de 4,5%, iar valoarea individuala a unei obligatiuni de stat denominate in euro este de 50.000 de euro, potrivit prospectului de emisiune.
Surse oficiale au declarat anterior pentru MEDIAFAX ca Ministerul Finantelor Publice va emite pe piata interna, la mijlocul acestei saptamani, titluri de stat in valuta cu scadenta la trei ani.
Scadenta obligatiunilor va fi data de 6 mai 2014.
Finantele a atras in 2009 valuta din piata interna in suma de 2,76 miliarde de euro, prin trei operatiuni. De asemenea, Trezoreria a realizat anul trecut doua emisiuni de titluri de stat in valuta, in suma de 2,5 miliarde de euro, din care a rambursat o emisiune realizata in noiembrie 2009, de 1,42 miliarde de euro.