„De maine, probabil, vom vedea Germania care va vinde si mai ieftin, fiind printre putinele din Europa care a ramas cu rating AAA. Daca ceilalti din Europa nu reusesc sa se mobilizeze, nici Germania nu se stie cat se va mai putea imprumuta ieftin. Statele trebuie sa inceapa sa faca ce am facut noi. [b]Retrogradarea inseamna un cost mai mare al deficitului[/b]. Cred ca va trebui sa faca toti restructurari bugetare rapide, pentru a-si reduce deficitele la niveluri mult mai mici”, a declarat Dragoi.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor a amintit ca retrogradarea unui stat inseamna ca si companiile din acel stat vor fi sanctionate, adica toata economia reala, companii a caror activitate depinde de linile de finantare.
„[b]Cand scade ratingul, automat toate societatile si economia vor fi afectate[/b], nu doar banci si asigurari, ci si companiile din industrie si comert, pentru ca depind de linii de finantare”, a spus Dragoi, citat de Mediafax.
In acest context, Dragoi accepta ca acest cost suplimentar va fi transferat catre subsidiarele din Romania, dar noteaza ca linile noi de finantare nu sunt atat de semnificative.
„Bancile vor avea un cost de finantare mai crescut si liniile vor fi mai scumpe, dar pe Romania linile de finantare s-au restrans. [b]Va fi un cost al banilor usor mai ridicat[/b]”, a explicat secretarul de stat.
In ceea ce priveste accesul la finantare al statului roman, Dragoi s-a aratat rezervat sa faca estimari, declarand ca este nevoie de cateva zile de activitate pe pietele internationale pentru a se vedea un trend clar.
Pe de alta parte, oficialul MFP spera ca CDS-urile vor recapata rolul de indicator, vor reflecta progresele unui stat si vor conta in prima de risc ceruta de investitori la imptrumuturile suverane.
„Partea buna este ca, avand o nevoie mai mica de cash nou, de 11 miliarde lei, este o expunere care poate fi foarte usor acomodata. Eu sper in continuare ca CDS incepe sa conteze. Nu suntem in zona euro, dar suntem singurii care ne-am reformat cu adevarat. Nu spun ca nu aveam nevoie, dar am facut-o”, a adaugat Dragoi.
El a punctat ca decizia Romaniei de a limita deficitul bugetar la 1,9% din PIB cand putea sa mearga pa1na la un nivel de 3% din PIB a fost adoptata tocmai pentru acomoda in avans astfel de posibile evenimente.
Agentia Standard&Poor’s (S&P) [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/criza-se-agraveaza-9-tari-printre-care-franta-italia-spania-si-austria-au-fost-retrogradate-update-72699/]a retrogradat vineri noua tari din zona euro[/url], pe lista aflandu-se Franta, Italia, Spania, Austria si Portugalia, si a confirmat calificativele pentru sapte state, printre acestea figurand Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia si Irlanda.
Italia, Spania, Portugalia si Cipru au fost depunctate cu doua trepte, in timp ce ratingurile Austriei, Frantei, Maltei, Slovaciei si Sloveniei au fost reduse cu o treapta, se arata intr-un comunicat S&P.
Calificativele pentru Germania, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia, Estonia si Irlanda au fost confirmate.
Agentia a renuntat la supravegherea cu implicatii negative pentru toate ratingurile celor 16 state.
Citeste si [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/romania-va-resimti-efectele-deciziei-s-p-de-a-retrograda-mai-multe-tari-din-zona-euro-72717/]Romania va resimti efectele deciziei S&P de a retrograda mai multe tari din zona euro[/url]