„Problema este in atentia bancii centrale si in analiza, insa nu a ajuns sa fie discutata de Consiliul de Administratie al BNR. Daca este aprobat, documentul ar presupune infiintarea, in cadrul BNR, a unui corp de expertiza, care sa evalueze companiile si situatia lor financiara si sa le dea calificativ”, a declarat Ion Dragulin, directorul Directiei de Stabilitate Financiara din BNR, citat de NewsIn.
„Apoi, BNR ar putea accepta, ca garantii la imprumuturile lombard, creditele date de banci companiilor evaluate, daca acestea au rating foarte ridicat”, a completat acesta.
Creditul lombard – sau facilitatea de credit – este oferit de BNR bancilor care au nevoie de lichiditate, dar care trebuie sa garanteze cu titluri de stat. In prezent, dobanda anuala la creditul lombard este de 14,25%, fiind stabilita la 4% peste dobanda de politica monetara.
Banca centrala are in vedere aceasta optiune de largire a garantiilor pentru banci, la imprumuturile de la BNR, de mai multe luni, in conditiile in care nu toate institutiile de credit dispun de suficiente titluri de stat.
La sfarsitul saptamanii trecute, dobanzile in piata monetara au crescut puternic, depasind 40% pe an in cazul depozitelor pentru o zi (de tip overnight). BNR a acordat, tot vineri, credit lombard de peste 2 miliarde lei bancilor comerciale, in conditiile in care lichiditatea din piata a scazut puternic.
„Nivelul actual al dobanzilor nu este reprezentativ si nu are nicio valabilitate. Tranzactiile sunt destul de putine, insa ask-urile pot ajunge si la 100% pe swap-uri. Depinde de contrapartida si lichiditate”, a declarat, miercuri, Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania, pentru NewsIn.