Conform datelor prezentate de Ion Dragulin, companiile locale se finanteaza in proportie de peste 40% din exterior, in timp ce 48% din creditele acordate companiilor reprezinta finantari interne.
In ceea ce priveste persoanele fizice si IMM-urile, cea mai mare parte din creditele contractate de acestea sunt de pe piata interna, in conditiile in care ambele categorii nu au acces la finantari externe.
Riscurile aferente creditelor acordate de banci sunt mai mari in cazul creditelor oferite persoanelor fizice si IMM-urilor, decat in cazul companiilor, a mai spus Dragulin, mentionand ca nivelul restantelor a crescut mult mai alert la nivelul imprumuturilor pentru IMM-uri si persoane fizice decat in cazul corporatiilor.
Dragulin a precizat insa ca doar 15% dintre intreprinderile mici si mijlocii se finanteaza de la banci.
Banca centrala a lucrat la mai multe scenarii care iau in calcul diminuarea finantarilor externe catre piata bancara locala cu 25%, 50%, 75% si 100%, a mentionat Ion Dragulin.
„Sistarea finantarii externe pe termen scurt cu 25% sau 50%, nu induce un risc sistemic pentru piata bancara. In schimb, la un grad de 75-100%, apar problemele”, a spus directorul directiei de stabilitate a BNR.
In aceste conditii, bancile locale ar trebui sa isi largeasca baza de colateral (garantii, in special titluri de stat), prin intermeidul careia s-ar putea imprumuta de la banca nationala. Pe de alta parte si banca centrala ar putea furniza lichiditate bancilor prin diminuarea rezervelor minime obligatorii.