- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Dragulin: Pentru \”Prima Casa\”, bancile au nevoie de institutiile mama

02 Jul, 18:11 • Redactia DailyBusiness
Conditiile de finantare solicitate de Ministerul Finantelor in programul "Prima Casa" pot fi indeplinite de banci numai daca acceseaza linii de finantare mari si la costuri reduse de la actionari, bancile-mama, a declarat, joi, Ion Dragulin (foto), directorul Directiei Stabilitate Financiara din BNR.
Dragulin: Pentru \Prima Casa\, bancile au nevoie de  institutiile mama

„Daca ne uitam la costurile actuale ale resurselor si la gradul de economisire, nu rezulta solutii pentru finantare cu dobanzi de 5-6%”, a afirmat Dragulin la seminarul „Romania Financial Forum”, organizat de Mediafax si Banca Nationala a Romaniei (BNR).

„In absenta unor finantari de nivel mare si costuri mici, pe care numai actionarii pot sa le furnizeze, nu vedeam viabil un asemenea program. Interesul exista, deci exista si asemenea resurse”, a mai spus reprezentantul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

El a aratat ca bancherii implicati in programul „Prima Casa” sustin ca au deschis negocieri cu actionarii lor si ca exista disponibilitatea finatarii cu resurse importante si la costuri care sa corespunda solicitarilor Ministerului Finantelor Publice, relateaza Mediafax.

La randul sau, Cristian Sporis, directorul Trezoreriei Raiffeisen Bank Romania, a evidentiat calitatea „foarte buna” a colateralului luat in garantie in programul „Prima Casa”, care corespunde in fapt riscului suveran.

El a precizat ca, pe parcursul programului, se va vedea o scadere a presiunii asupra pasivelor bancilor si o imbunatatire a lichiditatii insitutiilor de credit, ceea ce va face si mai facila finantarea in programul „Prima Casa”.

In cadrul programului „Prima Casa”, persoanele care nu detin o locuinta vor putea lua credit in limita a 60.000 de euro, care va fi garantat de stat. Persoanele vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie in cazul locuintelor cu o valoare mai mare de acest prag.

Rata dobanzii a fost stabilita la nivelul maxim al Euribor (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an la credite in euro, respectiv Robor (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Urmărește Daily Business pe Google News